Thread: Sta za padove ?
View Single Post
Old 21-05-2009, 09:03 AM   #32
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Re: Sta za padove ?

Ja se tebi izvinjavam zbog mog malo oštrijeg nacina komunikacije! Nije "grijeh" što si na audio softver sekciji predložio hardverske sprave, niti ima potrebe da se ti izvinjavaš bilo kome! Ja sam ovdje projektovao citavu jednu malu istorju soft vs hard rasprava - nije sve bilo usmjerno ne tebe licno - tako je ispalo - ali nije! Medutim, znamo svi koji smo u slicnim raspravama ucestvovali da odredeni hard lobi cesto nastupa potcjenjivacki i nipodaštavalacki prema soft sintisajzerima...
Što se tice Oasys-a i CS-80...pa - mislio sam na to da i ja kao znam šta je dobro u tom svijetu hardvera i da nije problem predložiti ono što je dobro...a u trenutku su mi pala na pamet ta dva modela kao reprezenti stare i nove tehnologije koji koštaju dosta...eto u tome je bila poenta toga...pošto si ti nabrojao "punu sobu" sprava za razlicite tipove ped-ova...onda sam ja to redukovo na dvije sa kojima mislim da bi se to riješilo...cisto radi prostornog uredenja kad pare nisu problem

Što se tice ovoga što si napisao o "izmirenju svejtova" i "50-50" - tu se skroz slažem ! Nemoj misliti da ja ne znam prednosti hardvera! Njih svakako ima, ali moja poenta je da te prednosti sve manje i manje vrijede tih razlika u cijeni Covjek si koji se razumije u tehnologiju i tehniku, pa ne vjerujem da ce ti biti teško da razumiješ ovo moje "prorcanstvo" - a to je da se, ipak, stvari tipa Virus T1 prodaju po tim cijenama na reklamu, a ne na neki u toj mjeri bolji zvuk nego sa vsti-ja. Jedan Surge koji ne znam koliko manje košta od tog Virusa može u svakom pogledu sa se mjeri sa njim...kao i jedan z3ta...ovo je činjenica...nije li? Dok jedan Bolfeld ne može da se mjeri sa Surge-om i Z3ta...nije li i ovo isto činjenica?

Evo demonstriraću ovo "proročanstvo" primjerom iz ličnog iskustva, a vezan ja za kompjuterske monitore...pa ćemo tu naći paralelu....Imao sam jedan meni strašno drag monitor - HP P11000 21"....gromada jedna koja je davala tako dobru sliku...Nažalost - giknuo mi je jedan mosfet specifične amperaže i voltaže koji ne može da se nađe...nego nije to bitno...nakon tog monitora koji je kupljen 1999...znači evo deset godina...što je kao i što sam znaš za kompjutersku tehnologiju praistorija...vjerovao ili ne - ja nisam vidio monitor koji ima takvu sliku...a gledao sam ovih plazmi i lcd-ova...i skupljih i jeftinijih -- ali ništa...meni je nešto ostala idealizovana ta slika sa tog džinovskog crt-a kao nešto što samo takav tip crt monitora može da pruži! Crt monitori su evo gotovo sasvim izbačeni sa tržišta , ali ja i dalje imam ocjećaj da ove nove generacije ekrana ne mogu da pruže takav prikaz...međutim, ne bih se baš smio zakleti da sam ja baš u pravu - već je meni ostao takav doživljaj... isto kao i fotografije sa ovih telefona i drkalica - isto mi se čini da je razvijena slika sa najobičnijeg aparata sa filmom nekako bolja sa bojama....Eto - upravo se ova paralela može povući među sintisajzerima! Sigurno je da postoji to nešto što jedan analogni sintisajzer ima, a čega nema na vsti verziji - samo mislim da je to više u doživljaju pojednica nego u samom zvuku kao zvuku. Kao što je CRT polako krenuo put muzeja - tako će i VA sintisajzeri pored svog šmeka i filinga! Sasvim je druga stvar ta linija Triton, Motif, Fantom...ili taj Oasys...to je nešto sasvim drugo,a i to to znaš! Upravo su to sprave koje šalju VA i hardver tog tipa u muzej! To su, kao što znaš, dragi moj - praktično kompjuteri...to su kompjuteri koji su u službi zvučne manipulacije i performansa...kompjuteri sa softverskim engine-om i 100% optimizacijom za to što im je svrha...tako da sprave tog tipa imaju komad više sličnosti sa sioftverskim rešenjima nego sa tim famoznim VA. Ti kao neko što dobro poznaje čitavu priču ovo dobro znaš! Opet, i tako optimizovan moćni kompjuter ima ograničenja i neće moći u budućnosti ( vrlo bliskoj) da održi tako visoke cijene. Naime, na jednom moćnom lap topu ja mogu da imam npr Kontakt biblioteke sa stotinama najboljih preseta (koje mogu da editujem i pravim svoje lejere i farbe) sa pomenutih kompjutera kao i gomilu drugih stvari - VA emulacija i što šta. Mogu da instaliram, deinstaliram i kombinujem šta mi drago. Mogu da mi sviraju emulacija minimooga I boja sa Fatoma unisono Ja budućnost vidim u integraciji hardvera i softvera u sprave koje će pored svog engine-a imati mogućnost instalacije i denistalacije softverskih instrumenata!

Što se tiče one priče vezano za harmonije - "metabolički glagol" i dalje stoji ali računaj to sad već iz bliskoti koliko smo se raspisali - više smo i bliski Način na koji je to odsvirano može da ti se ne sviđa - ali ne možeš nikako poktrijepiti argument za teoretsku nekorektnost odsviranog...prosto ne možeš...

Ne mislim da ovdje iko ne treba da ga "prima", a boga mi, nije tačno da je ovdje nastupam ne argumentovano! svaka tebi čast - vidi se da si poznavalac i da odlično poznaješ materiju. Priznaću ti bez kompleksa da je sigurno poznaješ detaljnije i obimnije od mene! Međutim, nijesam ni ja neki Paja Patak...i te kako znam o čemu pričam i na šta mislim. I te kako imam predstavu kako rade te sprave i kako radi softver. Ne mogu reći da poznajem "gomilu sprava u dušu", ali mogu reći da imam dosta jasnu i konciznu generalnu sliku o čemu se tu radi.

Ja se tebi stvarno izvinjavam ako je moj način razgovora bivao malo oštriji....ti si ok tip i ne želim nipošto da misliš da imam nešto protiv tebe ili da imam želju da probam da te, ne daj bože, uvrijedim. Prvi sam protiv drskog ponašanja na forumu, ali sam i živ čovjek kome može da se omakne - tako da se još jednom izvinjavam na drskosti...

Inače, stojim pri većem djelu štoga što sam reko uz ranije pomenutu ispravku da nije sve bilo upućeno direktno tebi iako je tako stvatrno ispalo...dodaću samo da mislim da i softver i hardver može sve ako ne i bolje....pitanje je budžeta i afiniteta onoga ko se odlučuje šta če i kako će. I dalje mislim da je bez jasne predstave šta hoćeš i šta dobijaš kupovanje tih stvari čisto bacanje para. Ja sam i ranije na nekoj sličnoj temi reko da je kod mene slučaj da neki promašaj u zvuku tražim u svom radu, a ne u spravama i da tako težim da ućim da se se usavršavam, a ne da mislim da će mi neka sprava popraviti ili učininiti boljim to što ne znam da uradim. U tome je poenta moje priče...da ne treba onda posezati za džep ili sanjariti o nekim "magičnim" spravama, već se usavršavati na tome što imaš i što ti je dostupno!

Nemoj da misliš da sam uvrijeđen zbog ovih smrdljivih ped-ova! Da ih mogu kako slomit sad bih ih polomio i zapjevao... Međutim i dalje mislim da stoje da se vidi kako se može ako se hoće...na baš za 5, ali za 15-20 minuta

Eto tako
balthazaar is offline   Reply With Quote