Uhhh, ne znam zasto i oko najbezazlenijih tema mora da se otvori nepotrebna rasprava i pretvori u prepucavanje oko necega sto i nije bila srz price...
Upravo zbog ovog trenda se najcesce i ne javljam na thread-ove gde se sve vrti (ili se svede) na rasprave tipa soft vs. hard, analog vs. digital, nuendo vs. pro tools, itd., jer se sve zavrsi najcesce bez pravog odgovora i sa mnogo "povredjenih".
Elem, ne spadam u hard manijake, a jos manje u (trenutno jako fancy) vintage/analog/tube idolpoklonike. pristalica sam toga da u dobroj produkciji i hard i soft, i tube i diskretna elektronika, i analog i digital sprave imaju svoje mesto i polja primene gde su "malo jaci od drugih". Ko je hteo da vidi u mom proslom postu (
a, neki nisu), napisao sam da i neki (vec navedeni) soft (VST) instrumenti mogu da dobro da posluze za "pravljenje" pad-ova, ja sam na to dodao "hard stranu" koja nije bila pomenuta, dajuci spisak predloga sprava koje, pri tom, vecinom i posedujem (kupovalo se godinama), tj. poznajem "iz prve ruke", a ne,
kako bi neki sugerisali, iz You Tube klipova, koji i sa ukljucenim famoznim "HQ dugmetom"

ne mogu prikazati sve nijanse neke sprave, vec tek mozda osnovni karakter. Da i ne spominjem da u 80% slucajeva momci (i po koja devojka) koji prave takozvane demoe nemaju ni talenta, ni pojma sa sviranjem i pravljenjem preseta, koji su cesto tragicni i antireklama za "tretirane" sprave.

Mi, ipak, imamo naseg
Miku Techniku, koji nam sve to lepo probere, pa ja koristim priliku da mu na tome odam duzno priznanje i postovanje, nadam se u ime cele Rumski druzine.
Takodje, ako se setimo formulacije pitanja
(a, neki su, nazalost, zaboravili), pominjali su se padovi za upotrebu u produkciji poput V.Georgijeva i S.Vasica. Iako, licno, ne preferiram preterano taj tip produkcije, pouzdano znam da su u 95% koriscene hardverske sprave, neke od njih su i navedene. I, da ne zaboravim,
"ne morate" imati sve navedene sprave da bi imali i dobre pad-ove, date su samo opcije (ima ih i jos), a jos manje vazi da je to za one
"koji ne znaju da naprave pad, ali imaju para za bacanje". Upravo je suprotno, navedene sprave najcesce imanju (prilicno) "dublji" editing od bilo koje soft "sprave" i potrebno je (uglavnom) vise umeca i strpljenja da se dobije nesto, nego kobajagi "isto to nesto" u polu-instant soft varijanti. Kombinacija od dve-tri sprave sa spiska moze biti odlicna baza (za neveliki novac) uz nekoliko (takodje probranih soft instrumenata).
Takodje, ne secam se da sam igde pominjao
"fat analogiju", dobro se cuvam takvih generalnih iskaza, uostalom, na celom (famoznom) spisku jedva da ima dve analogne sprave i "par" hibrida, dakle nikakve starine ili perverzije, vec sprave koje se realno koriste. U tom slicaju mogao sam pominjati i:
Jupiter8/MKS-80, OB-8/OBX, Prophet10/T8, Memory Moog, Elka Synthex, CS80, PPG Wave, da ne idemo dalje, ali to trenutno (osim ako nemate srece i dosta love) nije realna opcija i bilo bi preterano preporucivati to kao resenje.
E, sad mi pade na pamet, da je pitanje bilo postavljeno:
Sta za padove (al, za dzabe)?, moj odgovor ne bi imao smisla, onda se resenje zna - "narodne" verzije (vec navedenih) VST instrumenata, i to je to... Ipak, mislio sam, mozda se radi o coveku koji kuci ima i nesto od hardvera, ili neko od njegovih drugara, kolega, ili postoji u studiju gde radi, ili je voljan da kupi.
Previse je onih koji se "bave produkcijom i aranziranjem", a najveca ulaganja u posao su im u prazne DVD-ove i MIDI kabl. Sto se tice realnih cena hardvera i softvera, tu je cluster sve rekao, pa koga ne mrzi neka uporedi cene pojedinih komada hardvera i pojedinih (preporucivanih) VST instrumenata...
Sto se tice upotrebne vrednosti i tu su cluster i slowstar primetili nepobitne i mnogo puta u praksi potvrdjene cinjenice i tu, isto, ne bih nista dodavao, dovoljno je receno. Ovo nikako ne znaci da nema upotrebljivih VST instrumenata, dakako da ih ima, cak veoma dobrih, uostalom mnoge i sam koristim, medjutim vecina "sami za sebe" zazvuce ok, ali u miksu jednostavno nestanu, da ne duzim o ostalim "fenomenima"...
Eto, godinama paralelno koristim i T3EX i Wavestation AD (hard) i Korg Legacy i ne bih se odrekao ni jednog...
Baltazaar je ostavio i primere (u tri verzije) jednog soft pada, i zapitao se sta je tu losije u odnosu na (pretpostavljam slican preset) hard spravu? Moje impresije su:
1. Preset je napravljen da
"zadivi na prvu loptu", "krupan" je i prostorno - frekventno potpuno "zasicen";
2. Kao takav, gotovo je potpuno neupotrebljiv u bilo kakvoj matrici bez radikalnih zahvata (eventualno pad2 bi mogao da malo manje smeta);
3. Vestacko "ukrupnjavanje" nije pomoglo da se nadomesti
siromasna stereo slika i nikakav 3D plan, sto bi valjda, po definiciji, ovakav tip pada trebalo da ima;
4. Signal zvuci kao
"da nije u fazi sa samim sobom" i ima neprijatne frekventne nus-produkte u podrucju 4-8KHz (vestacki airy) i lazni "muddy" bass deo spektra;
5. Sam polazni preset je (ovo je mozda stvar ukusa)
jako ruzno i "grandomanski-neukusno" layer-ovan, koristeci, pri tom, kako stvari stoje, ne bas preterano kvalitetnu "sample sirovinu";
6. "
Produkciju pada" cini i to da se isti i odsvira harmonski ispravno, u pravom slogu (registru, obrtu), pa i za najbolji pad nema spasa ako se rogobatno odsvira. U datim primerima (ko god da je svirao) upravo se cuje nepoznavanje harmonije i tonskog sloga, koliko god to bilo uradjeno "na brzaka"...
Ko nije lenj neka potrazi demoe koje je svojevremeno okacio
Don Solaris za JD-990, pa nek oseti "ima li tu razlike" i kolika je....

Ponavljam, ovim ne zelim da diskreditujem upotrebu soft instrumenata, vec pre da podsetim da hardver "nije za bacanje".
Dakle, resenje je i hard i soft; hard (kao i soft ponekad) je u nekim situacijama tesko zamenjljiv, a ne mora biti preskup i nedostupan.

Raspisah se, izvinite na duzini...