Quote:
Originally Posted by RetroMan
Ako sam dobro razumeo, covek ovim bas hoce da izbegne klipovanje konvertora, ali najbolje da sam kaze.
Dakle Bobane, koji je tvoj stav po pitanju klipovanja konvertora, i da li to, bar ponekad, koristis?
RM
|
fino pitanje. L2 mi ne koristi protiv klipovanja konvertora posto u je u lancu iza AD konvertora. sluzi samo tome da, kao sto sam i rekao, ne predjem digitalnu nulu posto bi to rezultovalo distorzijom i ostalim nus-produktima.
ako bi morao u dve reci da opisem "zvuk danasnjice" te dve reci bi bile klipovanje konvertora. loudness war je sa sobom doneo neizbezno klipovanje konvertora. cuje se u 99% muzike i postao je sastavni deo tona. ...i ljudi su se na to navikli

. veliki majstori uspevaju da naprave glasan master koji ne klipuje mnogo ili drugim recima da naprave glasan master koji nema velik RMS. bob ludwog je super primer za to. npr. tool-10000 days je odlican primer... a od starijih radova david bowie-earth`ling.
u vecini muzike koju radim ne mogu da izbegnem klipovanje. tako je. e sad...tajna je naravno u konvertoru. svaki klipuje drugacije i dobri konvertori klipuju na "lep" nacin...pa se u psihoakusticnom smislu "ne cuju" kako klipuju.
za mene dobar primer klipovanja su ted jensen-ovi radovi, a los primer george marino na black ice od ac/dc...jebote na prvoj sekundi uvodnog rifa toliko vec klipuje da nije za verovat.
ali...album im se prodaje kao back in black i turneja je rasprodata u 40 sekundi.

da li je bend toliko velik da si mogu dozvolit toliko los mastering...ili je slusaocima svejedno...to je vec druga tema.
pozzz