Re: Oprema za studio
da bi ugurao sve u ovih 20k, snimajuci akusticne instrumente.. treba krenut od najbitnijih stvari prema manje bitnim.. s naglaskom na transparentnost i linearnost komponenti - ne snimas rnb, pop ili rock.
ako si rijesio akustiku, to bi bilo:
1. dobri mikrofoni, mali kondenzatorski (SDC) kao sto su AKG 451, AT 4041 ili Josephson (imitacija KM84). 2 para (svaki par po soma). jedan par kondenzatorskih s velikom membranom (LDC) kao AKG 414 i to ne-trafo verzija. jedan posteni "glavni" LDC za lead vokal.. Geffel UM70, Neumann U87, Pearlman TM-1 itd..
tu ce ti otic najvise para, ali se i najvise broji. recimo izmedju 6 i 7 somova.
2. dobri preamp. opet, zelis clean transparentan zvuk.. bez pretjerane kolorizaijce. za neke normalne novce, jedino dvije firme su se u tome etablirale i nude "high end" zvuk (koriste se za klasiku vrlo cesto), Millenia HV-3C (8 kanala) i
DAV BG, isto ima 8kanalna verzija. Millenia je ako se dobro sjecam, oko 3 soma eura plus minus. DAV nesto jeftiniji.
oba modela su miljama po kvaliteti iznad preampa koje "dobijes" brdo u pultevima nize ili srednje klase (od behringera, tofta, venica, soundcrafta navise) . kostaju puno vise po kanalu i zna se zasto. i vrijedi svaki dinar.
3. dobar konverter za tih 8 kanala. Appogee Rosetta800. 8 i/o. obzirom da snimas akusticne instrumente, i imas 24bitni konverter, slobodno mozes snimati u nize levele, i dovoljan ti je soft limit na apogeeu da cuva od overa. nije to traka, ni groblje od adata na 16bita. slobodno deri na -12dB. zaboravi kompresore. iz par razloga: prvo trasnparentni kompresor 8 kanala bi kostao podosta. drugo, 1176, a pogotov njegovi jeftini klonovi, puno farbaju i to je pozeljno u nekim drugim produkcijama al ne ovdje. ja bih uzeo samo jedan solidan kompresor za lead vokal. za mix mozes koristit pluginove u kompjuteru. za ovaku "cistu" varijantu ima dosta dobrih rijesenja. apogee je 2 soma u grubo. vokal kompressor moze bit recimo purple audio MC77 (1176 varijanta) ili nesto cisto a la aphex 651 itd. daklem od 300 pa do 1500. ili, umjesto kompresora, jednostavno uzet kompletni voice kanal, poput avalon 737 ili ISA220... koji mozes koristit i ako naleti i kakva gitara, sint i sl..
4. kompjuter sa recimo jednom UAD2 karticom za pocetak. veliki LCD itd..host kartica tipa RME hammerfall pcie na koju spojis apogee recimo 3 i po soma..
5 dobri monitori recimo adam ili dynaudio srednje klase (do 1500 eura) i neki mali za tzv "malo slusanje" gdje ces raditi levele - tip kao auratone. ja koristim Fostex 6301BX z to. i fenomenalni su. oko 400.
6 stalci, pop filter, i ostalo
ovako napamet dosli smo recimo do nekih 17 soma. za ono sto ostane ja bih eventualno uguzio opet "cisti" summing a la SSL superanalogue, bilo u obliku mynxa sa 8 input plus master, il jos bolje ssl x-desk.
inace mix radis u kompu. preporucam snimanje takvih instrumata na 24bit/88 kila. i jednostavno kad das na mastering oni ti ispucaju to kroz svoj analogni sistem natrag na 44/16. ili sam resamplas na 44 na kraju za manje vazne projekte.
eventualno za jos 8 kanala trebace jos mikrofona, jos jedan apogee i jedna 8ch millenia.. znaci jos 10 soma recimo.