View Single Post
Old 19-05-2009, 01:30 AM   #6
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Default Re: Oprema za studio

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
...da li skrtariti na preampima a uzeti npr ATB16.... pa snimati kroz to sve

Taman krenem vrtiti u glavi opremu za 20k, i onda mi ti das ideju! Pa to uopce nije lose! Ili Toft ATB ili Trident 8T (skoro ista sprava). Ja imam 8T i to su stvarno dobri preampi. Puno gaina, transparentno do boli i ima ih puno. Plus sto taj pult ima i dobre EQe sto isto dobro dodje. Recimo da na to ode 4k eura, onda blebnut lovu na dobar ulazni konverter za sto mi pada na pamet od SSLa onaj konverter (Alpha nesto se zove, ne znam sad na pamet) koji se vrti isto oko 4k eura. Onda je tu pokriveno 24 ulaza i 24 izlaza i nema vise nikakvih problema sa usnimavanjem cijelog malog tamburaskog orkestra. Zatim mislim da treba imati za pocetak 2 ili 4 kanala pristojnih kompresora. Bio bi lud da tu ne preporucim kao najbolje rjesenje kompresore koje radi nas FrankoPanko u Kraljevici. Moze za otprilike 2500 eura dobit 4 komada i prst u uho. Ustvari ne znam kolike su cijene kod FrankoPanka za njegov 1176 kompresor. Mozda na kolicinu i manje. Znaci sad smo na nekih desetak somova potrosenih. Zatim snazan kompjuter i ode jos soma. Pa UAD sa nesto dodatnih pluginova i ode jos soma. Sad smo na otprilike 12k. Recimo jedan dobar vokalni mikrofon. To je malo gnjavaze ali neki Peluso se dobavi vec za malo iznad soma. Ili ako je image studija bitan cak bubne 2 soma i dodje neki Neumann uz malo kopanja i trazenja. Ako je to manje bitno, sjajni Velvet ili JZ ide i ispod soma. Od ostalih mikrofona, treba jos nekoliko manjih kondenzatora. Moja preporuka bi bila Oktava 012. U varazdinu ima diler koji par sa 6 kapsula dila za 500 eura. Onda jos po dvije oktave 012 s po jednom kapsulom za 300 eura pa se uvijek moze kombinirati kapsule jer onaj stereo par ima vise komada (uza, sira, omni, i to puta dva uz te dvije sire koje dodju s ova dva dodatna mikrofona). Tu je za 5 kanala kondenzatora. Onda jos Audixov set za bubanj DP5a koji ispadne ja mislim oko 700 eura. Unutra je sjajan D6 koji moze pokriti od kicka do bajsa. Sad smo na otprilike 15k eura potrosenih ako se ne puca na skupi vokalni mic nego neki do 1500 eura. Pa recimo jos 300 eura za dva Shure SM57 (ili SM57 i jedna Beta57). Alternativa tome je mozda vrlo razumno cijenjen Beyer M201 koji izadje oko 150eura a zvuci sjajno. Ili Audix i5 (a ima vec jedan u audix paketu!) koji je oko 100 eura i po meni je bolji od SM57. Ne znam sad. Sad mi pada na pamet sto kombinacija dinamickih mikrofona. Tu se da kalkulirati. Ostaju jos samo monitori. Meni su se jako svidjeli Mackie HR848 koji mogu izaci oko 1500 plus minus za par, ili neki Adami srednje klase cak koji bi propjevali do 2500eura. I tu zatvaramo konstrukciju. Jos par stotina eura na kablove i konektore (moja preporuka Gotham Audio Cable koji se preko neta naruci jako povoljno iz njihovih surplus zaliha iz svicarske, i Adam Hall / Amphenol konektori koji rade jednako dobro po mom misljenju kao i Neutrik ali su malo povoljniji). Sad kad smo probili budget, jos samo petstotinjak eura na Cubase i to je to. Ajde malo se treba nategnut.

Uglavnom, izvedivo je!

Ovo sam odlupao na brzinu pa se da diskutirati o raznoraznim varijantama. Takodjer, lupao sam cifre na pamet. Mozda sam negdje pretjerao ili procjenio prenisko. Al ponavljam, nisam kopao po netu da trazim koje su tocne cifre tako da se o svemu da diskutirat. Ovo je ovako nabrzinu smisljena konstrukcija.
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote