View Single Post
Old 17-05-2009, 09:20 PM   #2
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Re: Za?to je skidanje na sluh bolje od gledanja u Tablature

Pošto si napisao u tutorialu da se ovo odnosi, prije svega, na mlade članove, pretpostavljam da si pod to 'mlade' u stvari smatrao na svirače - početnike, a ne npr. Maxima Mrvicu ili Stefana Milenkovića iz mladih dana.
Dakle, kada se gledaju tablature to je kao da učiš klavir iz Bayera. Kada vremenom izoštriš uho i budeš sposoban (jah! ne mislim na tebe nego na neke čitaoce - one kojima si pisao tutorial) u gomili buke slušati instrument po instrument, te prepoznati u buljuku tonova, akorda i koječega, šta je tačno odsvirano na partituri, onda O.K. Ali, za to treba mnogo iskustva u poslu skidanja aranžmana.
Zato tablature mogu biti važne u 'mlado' vrijeme.
Međutim, ko se počne oslanjati na njih a ne htjeti uložiti truda da vremenom savlada posao (makar da skicira aranžman gotove pjesme i raspiše partituru) - nagrbusio je! ; ne mora se znati raspisati aranžman, ali je za svirača važno da makar 'na uho' umije skinuti dionicu za svoj instrument kojim zarađuje ovaj precrni hljeb.
Koliko je midijaša prosviralo? Hm.
Kuki napisa : 'tablatura'. Sada se svelo na to.
Nekada se kupovao kompletan aranžman za neku kompoziciju i to nije bilo baš jeftino. Ne znam ima li toga sada jer ih nisam tražio decenijama. Ali, nekada je to bilo veoma fino urađeno. Međutim, to je bilo vrijeme kada si bio na konju ako si mogao uhvatiti Radio Luxemburg, a i vrijeme mnogo prije toga. Sjećam se vremena kad je moj tata vodio orkestar da su se kompletni materijali za svjetske hitove kupovali iz Amerike, Italije a kasnije iz Muzičke naklade, na početku njenog rada. Onda bi on radio raspise za orkestar prema muzičkom znanju ostalih članova i prekrajao da bi i dalje sve zvučalo kako treba.
Možda se šta slično radi u digitalnoj formi danas.
Baš si me zaintrigirao, pa ću malo prosurfati interom. Možda postoje raspisani aranžmani i danas ; makar za top evergrin pjesme.
U svakom slučaju tablature imaju svoje mjesto u nekom periodu (učenja), a za većinu i dalje, jer tačno skidanje, a ponajmanje zapisivanje, ne može raditi mnogo ljudi. Potrebno je mnogo iskustva i sviračkog znanja jer danas garant da nema načina da se zapiše sve što se hoće. Pa ko bi zapisao solaže rok gitarista - makar to, a kamo li šta drugo.
Npr. pakovanje DJ-eva .
alfom is offline   Reply With Quote