View Single Post
Old 13-05-2009, 06:53 PM   #2
Bo_13
Member

Default Re: Masterovanje grupa

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
Sta mislis o ovakvom nacinu masterovanja, pisao si o tome da mixas na takav nacin, neki master studiji u USA pisu da to daje bolje rezultate i to preporucuju, da li se ti slazes sa tim. E sada kako rapodeliti grupe low, mid i high, ili na drugaciji nacin. Ako tu imas iskustva onda preporuci neki model.
I na kraju koja je tu prednost ako uopste postoji prednost, ocigledno je da danasnja tehnologija produkcije puno toga dozvoljava a gde ima puno mogucnosti onda se covek moze lako izgubiti u tim mogucnostima. Pravilo je da nema pravila ali?
Veliki pozdrav
zdravo,
interesantno pitanje...
masterovanje grupa ili stemova je nesto sto ja u principu izbegavam i pristajem na to samo u prisustvu producenta/kompozitora/izvodjaca.
pre nego sto objasnim zasto nisam veliki pristasa ove tehnike pojasnit cu ukratko o cemu se tu radi:
mix se u procesu mixanja (ne u toku masteringa) podeli na vise stereo grupa, a osnovna podela je: bubanj, bass, main vocal, backing vox i ostalo. naravno to moze i da se uradi u svakoj drugoj zeljenoj konfiguraciji a jedna od dosta rasprostranjenih varijanti je podela na dve stereo grupe: playback i vocal. ova podela na grupe ima za cilj da se svaki instrument (grupa) moze odvojeno tretirati u masteringu. moja iskustva kazu da su grupe ili stemovi dobra alternativa za stereo mix tako da u slucaju da kad npr. muzika dobro zvuci nakon masteringa a vocal pravi probleme moze vocal da se posebno obradi. ista stvar je ako npr. ne mozes dobro da odvojis kick drum od bassa ili ako ti gitare i sintevi maskiraju vokal...a postoji 1000000000 mogucih situacija u kojima stemovi ili grupe mogu da posluze kao resenje ili spas.
kao sto sam i rekao, resenje ili spas DA, ali drugi logican razlog zasto da se masteruju grupe ili stemovi ja ne vidim.
farbanje grupa i posebna obrada svake je po meni nesto sto moze i treba da se uradi u mixu.
ok...sada cu tu moju izjavu da probam da argumentiram konkretnije, a za to moram da se malo dublje pozabavim mix procesom i da ga podelim na digitalni i analogni mix.
analogni mix:
onog trenutka kada da bi upisao npr. vocal u master snimac kao stereo grupu-moras da mjutujes sve ostale kanale...i tog trenutka nastaje problem koji po meni ne moze da se resi u masteringu. a problem je taj da kada u gotovom stereo mixu mjutujes sve ostale kanale stereo bus pocinje da se ponasa PODPUNO drugacije...i tonski i dinamicki, tako da ti vokal koji usnimis u snimac nema puno veze sa vokalom kojeg si imao u full stereo mixu. to isto vazi i za sve ostale instrumente. a o situacijama kada u mixu imas bubanj i bass u istom reverbu da ne pricam.
ponavljam, ovo se odnosi na analogni mix i svako ko ima mogucnost da mixa na analognom stolu treba da proba sledece:
upisite stereo mix u master snimac i posle podelite mix na recimo cetiri stereo grupe i svaku posebno upisite u master snimac. stereo grupe slozite u DAW-u tako da imaju isti pocetak i poslusajte razliku izmedju streo mixa i grupnog mixa. videt ce te da je ogromna...i stereo mix ce uvek da pobedi.
kod digitalnog mixa to ne predstavlja toliki problem, ali i dalje ima za mene razloga da tvrdim da je streo mix bolji, a steam mix samo alternativa.

neki od kljucnih razloga zasto izbegavam grupe ili stemove:
1. stem mix nikada ne zvuci okruglo i "kao iz jednog dela" kao stereo mix. (odnosi se na digitalni kao i na analogni mix).
2. onog trenutka kada importujem grupe u moj DAW sa kojega pustam mix prilikom masteringa postajem deo mixa i odgovoran za to da npr. moze glas na kraju da bude tih u mixu. to je razlog zasto je kod stem mastera prisustvo producenta/izvodjaca jako bitno.
3. onog trenutka kada u bilo kojoj grupi nesto uradim, "pokvario" sam mix. svejedno da li je na bolje ili na gore.
4. dajem mogucnost klijentu da za eventualne propuste u mixu prebaci krivicu na mene.
5. klijent ocekuje da popravim greske mixa, sto nije uloga masteringa.

jos jednom...stem/grupe kao alternativa uz stereo mix DA, ali nista vise od toga.

pozdrav
bo