Re: GRAND vs Everybody !!!!
Ja sam posle puno zavaravanja shvatio jednu istinu vezanu za čitavu tu priču, a to je - nema tu nikakvog pritiska niti prisiljavanja da se sluša ili pušta bila koja vrsta muzike. Kapiram da su to ljudi maheri koji imaju njuh za to gdje je lova i šta raji može da se proda. Muzika koja je tako "visoko tiražna" (za naše uslove) u stvari samo prikazuje kakvo je stanje u društvu - ništa više, ništa manje. Ko pogleda sa ovog drugačijeg aspekta - naći če da je tzv. "turbo folk" u stvari jako zanimljiva stvar! Pruža ti se gotovo savršen presjek da uočiš u kakvom vremenu i u kakvom društvu živiš. Nije to nikakva neprirodna ili nametnuta konstrukcija - ta muzika parekselans prikazuje jednu kulturno-društvenu realnost. Ona prikazuje ono što ljudi hoće i šta plaćaju da slušaju, a taj, nazovimo ukus, preslikava njihovo stanje svijesti. Puštati tim ljudima ono što bi mi nazvali kvalitetnom muzikom bi u stvari bila diskriminacja i brejnvošing za njih. Mislim da je naziv turbo-folk već postao izlizan i neadekvatan ! Moramo se pomiriti da je to u stvari naša POP muzika...to je popularna muzika...
S druge strane...u čitavoj toj navali nemuzikalnih repera i raznih drugih "slagača lupova" i ostalih zajebancija...teško je naći neki "kvalitet"...pola ih je muzički krajnje frigidno...dok sa druge strane kola vic kako "narodnjaci nemaju pojma"...što je u većini slučajeva zabluda! Ti ljudi su mahom vrsni muzičari! Ponekad prosto volim da upalim neki živi nastup na youtube-u i da gledam sa kakvom lakoćom neki od njih sviraju i pjevaju...to su pretežno svirači koji sviraju "šta mu kažeš", ali igrom slučaja su tu našli koru kruha! Tako da mi je pomalo smješno tražiti neki "kvalitet" kod nekog "rokera" što nabada dva akorda ili kod nekog "električara" što mi ispira ovo malo mozga sa dva loopa. Kod "narodnjaka" je najveći problem taj štanc...to što pjesme prave po izlizanim šablonima i što tekstovi (za moj ukus) znaju da budu - najblaže rečeno- idiotski! Međutim, na takve tekstove se raja peca i to je to...Ko god ima "dovoljno jak stomak" - ja mu želim svu sreću da se okuša u svemu tome i pokuša da uzme za sebe komad te love koja je u "igri"...ako ne možeš da ih pobjediš - ti probaj da se pridružiš... ako nećeš - onda tjeraj po svome, a dokle će ko dotjerati - samo bog zna!
|