Thread: difuzor panel
View Single Post
Old 12-05-2009, 10:25 PM   #166
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: difuzor panel

Quote:
Originally Posted by quake View Post
Ahaa,sada sam shvatio.Ne smeju da mi se preklope frekvencije malog i Velikog difuzora.Probacu to da izracunam.Koji ukupni frekventni opseg bih trebao da gadjam u mojoj sobi koja je dimenzija otprilike 4,3m/4,1m/2,6m ?
Da... mali i veliki moraju da se harmonicno uklope, gde jedan prestaje da "radi".... drugi nastavlja.

Racunaj da talasna duzina DONJE granicne frekvencije rada velikog difuzora NE SME biti veca od cetvrtine odstojanja tvojih usiju od difuzora.

Sve preko 1kHz je "worst case" za obicnu sobu, ali je i besmislica praviti difraktal kada je prostorija malena, odnosno kad ces mu (njemu, difuzoru) biti preblizu,... a iskustvo nasih saradnika, i njihovi subjektivni utisci,... govore da je blizu difuzora (na manjem rastojanju od bar jedne talasne duzine donje granicne frekvencije)... citiram jedan... koji glasi doslovce... "ludilo sa fazama!!!"... nadam se da kapiras sta je hteo da kaze.

pozdrav

bogi

p.s. prakticno hocu da kazem da nema smisla praviti difraktal ako ce ti donja granicna frekvencija biti 1kHz za celu konstrukciju. No, da ne gnjavim, kad krenes da racunas ... skapiraces to i sam

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote