View Single Post
Old 09-05-2009, 08:02 AM   #6
Bo_13
Member

Default Re: Kreativan deo masteringa (kako pristupiti pojedinom mixu)

Quote:
Generalno sam misljenja da je kompresija nesto sto se uci godinama. Kao sto overcompressed sound nije dobar isto tako i undercompressed nije ok - znaci zlatna sredina koju vremenom treba nauciti
ja sam misljenja da over ili undercompressed sounds mogu isto tako dobro da zvuce. primera za dobre overcompressed albume imas na stotine: metallica black, coldplay- a rush of...xy...lista bi stvarno bila dugacka, a za sve se moze reci da je taj overkomprimovan sound sastavni deo zvuka benda na tom albumu.
primera za undercomp sound ima isto toliko.
ja sam misljenja da je najvaznije da ti "radi" mix, da pesma prenese na slusaoca tu poruku koju nosi bez obzira na to koliko i kakvu kompresiju koristis.

Quote:
Da li kad ti dodju prekompresovani, ubijeni mixevi imas tehniku da ih vracas u zivot ili ih vracas na remix? Koliko headrooma za manevarski prostor ti je standard ?
sve sto moze da se sredi u mixu pokusavam da sredim na taj nacin. ako iz bilo kojeg razloga vise nije moguce da se mix ponovi imam par trikova koji za mene rade. naravno sve ovisi o tome koliko je mix ubijen i o kojoj se vrsti muzike radi.
grubo receno... "pogresno" podesena kompresija moze da ti pomogne da povratis zivot u mix tako sto ces da prouzrocis "pumpanje" koje ces posle sa drugim compom ili limiterom da ispeglas. to pumpanje podrzis sa eq-em tako sto ces npr. ako u mixu fali beat da sa odredjenom frekvencijom pojacas spektar kick-a. isto vazi za bilo sta: vokal, snare...
drugi trik koji super radi na nekoj alternativnoj noise svirci je da uteras mix kroz line driver (npr siemens radi meni super), malo ga iskrivis i onda taj signal dalje obradjujes. to u vecini slucajeva napravi cudo.
sto se finijih svirki tice, tu se redje desava da dobijes toliko smoren mix da moras da pribegavas trikovima, posteo se prilikom samoga mixa lakse cuje da li si ga ubio ili ne.

postoje super trikovi kako izvuc potopljen vokal ili potopiti preglasan vokal a da ne zajebes ostatak svirke...ali to je drugi topic, pa ako zelite...