[QUOTE]
Quote:
Originally Posted by Everlast
Zasto da ne 
|
ovo je vise za mix/produkciju...ali ok...tu smo.
osnova svega je da JE SVE DOZVOLJENO! uradi sve sto je potrebno da ti mix zvuci sto bolje. sledeca bitna stvar je DA JE MUZIKA BITNIJA OD TONA! nikad ne zrtvuj muzikalnost na racun dobrog sounda. ljudi konzumiraju muziku, a pacijenti kao mi slusaju + - 0,5 db 9khz na flauti na levom kanalu u strofi....
a sada da se vratim na pitanje. ja puno radim sa grupama i koristim dosta kompresije na pojedinim grupama. na samim kanalima koristim kompresor samo ako je neophodan i onoliko koliko je neophodan. dugo mi je trebalo da se odviknem koristenja sprava samo zato sto su tu na dohvat ruke, skupe su i MORAJU da ucine da sve zvuci bolje. NE DRZI VODU NI MALO!!!
na sumi volim da koristim avalon 2044. mixam kroz njega i isto tako printam mix zajedno s njim.
najzahvalniji mix medijum za mene je pola inca analogna traka. ako ne mogu na tome da printam, volim da printam na yamaha D24 ili genexu, a ako ni to nemam onda u bilo sta sa sto boljim AD konvertorom.
mix podelim na tri frekventna spektra i takve grupe i napravim. npr. bass grupa sa bass gitarom, kick drumom, bas sinth...mid grupa sa gitarama, snerom, perkusije...i high grupa sa cinelama, hi hatom, sintevima... svaku grupu komprimiram koliko mi je potrebno da dobije jednu kompaktnu celinu i obradim eq-em tako da dobijem lepu separaciju. tako da ako mi u mixu fali bottoma pojacam celu bass grupu (radije nego da podebljavam bas gitaru ili sta vec)...ako mi midrange maskira vokal stisam mid grupu ili je potamnim...itd. ovu tehniku sam pokupio od michael h.brauer-a i moram da priznam da mi je otvorio oci. probaj!
posto se radi o paralelnoj kompresiji jako lako i lepo mozes da sacuvas tranziente koji su esencijalni za "move".
kod metal/rock mixa volim da posaljem bubanj (ceo) u stereo grupu zajedno sa bassom i da ih jako zguzvam kopresorom (langevine mi radi super za to) i proteram kroz neki dist. to onda doziram u mix. najcesce to tako lepo radi da se najezim.

isto to radim i sa vokalom.
dobijes neki "space" oko svega koji jako lepo zaokruzi mix.
jako je bitno da bubanj tretiras kao jedan instrument, a ne kao pet instrumenata: snare, tomovi, kick...
ok...ako to sve uradis kako treba i ne preteras sa overal kompresijom, mastering tehnicar ce da bude sretan sto ne mora da koristi kompresor prilikom masterovanja.
Quote:
To me, iskreno, najvise i zanima u mastering koncepciji..U sustini, inzinjerski pristup, ali i krajnje kreativan i ne sasvim lak. Mnogi dodju cak i do 90% ovladavanja profesijom, ali put do 100% je tezak..bar to meni tako izgleda. Da li je mentoring tu bitan? Tj. koliko mozemo sami, a koliko ne? U smislu ucenja same profesije
|
mislim da je 100% nemoguce. svaki projekat je unikatan i mala je skola. nakon jako puno projekata verovatno lakse nadjes put do konacnog resenja, ali nikada ne mozes da kazes da vladas 100%.
mentoring je jako bitan. ne kazem da se ne moze i sam, ali ako imas nekog da ti pokaze puno lakse ces da dodjes do rezultata i puno ranije ces da shvatis sta pogresno radis. ne prestaj da istrazujes i ucis...i ne zali para ako zelis da se bavis ovim poslom. stavi 3 pesme u dzep, na avion i bukiraj session kod pravih znalaca. veruj mi, vratit ce ti se stostruko.
pozdrav