View Single Post
Old 08-05-2009, 04:26 PM   #4
Bo_13
Member

Default Re: Kreativan deo masteringa (kako pristupiti pojedinom mixu)

Quote:
Prilikom digitalnog mixa
hm...tesko...nikada u zivotu nisam izmixao album u DAW. do 2000 sam koristio 02R yamahu, a posle toga sam sve sto sam mixao radio na analognim stolovima.
nisam sretan s DAW mixevima, tako da to ne radim. razloga je vise, a glavni je taj da MRZIM da gledam u monitor. suvise je sve vizualno i tesko se koncentrisem.
da li te interesuje isto to, samo u analogiji?

Quote:
Razumem ovo, mada me interesuje kada primetis da fali size, debljine, itd i kad ti mix deluje previse tanko sta u tom slucaju radis?

Sad se setih jos jednog pitanja - da li koristis clipping?

Pozdrav
...e vidis, sad smo se dotakli necega sto je verovatno najveca tajna koncepcije jednog mastering studija. kada pustim mix i on prodje sa tacke A do tacke B, bez da ista taknem on je vec veci, deblji, dobije dubinu...
to ima veze sa koncepcijom studija. jako je bitno da studio shvatas kao JEDNU spravu. sve ovisi o svemu i sve utice na sve. naravno, nece mi biti moguce da ti sve tajne nasega studija odkrijem (neznam ni dali bas i zelim )...ali cu probati da ti odgovorim na pitanje na drugi nacin:
uvek pocinjem s nekim midrange-om (500hz do 4000khz) . ako midrange stima, sve ostalo stima. pocinjem tako da sa eq-om za koji smatram da najbolje lezi eliminisem suvisne stvari. kada to postignes slika ce veruj mi sigurno da bude puno veca i priblizit ce ti se. posle toga ako je potrebno dodam top i bottom. bolje, deblje i vece baseve najcesce dobijes tako sto saseces frekvencije u basu koje smetaju, a sredjen bass spektar ce da rezultuje lepim high spektrom, tako da najcesce i nemoras da nesto dodajes u visokima. u principu, treba da se resis suvisnog i ako to dobro uradis jako malo ti jos treba da budes tamo gde treba. ODUZIMAJ, NE DODAJI!!! tek kada si sve probao i idalje ti nesto fali, dodaj to sto ti fali.
koristim m/s...i tako rasirim stereo sliku. koliko? onoliko koliko mi mix dozvoli a da ga ne pokvarim. oprezno, posto je m/s najveci neprijatelj groovu i punchu.
to je to...odprilike.

pozdrav

Last edited by Bo_13; 08-05-2009 at 04:33 PM.
Bo_13 is offline