Re: Pitanja vezana direktno za projekte koje sam masterovao
Kao prvo, dobrodo?ao!
Evo jednog predloga koji je mo?da na ivici politike Foruma (a mo?da i politike Fabrike 13), ali rekoh 'ajde da probam, pa ?ta bude...
Bilo bi sjajno kada bi okačio kratko parče (15-20sec) nekog originalnog miksa i paralelno sa njim isto to parče posle tretmana. Recimo, kraj nekog refrena i početak sledećeg dela, ne?to ?to ne mo?e da se iskoristi za ringtone ili krađu bilo koje vrste, ?tagod... I da napi?e? koju reč o postupku obrade.
Sve to stoga ?to mastering danas nosi onu vrstu mistifikacije koja je nekada pratila miks. Nekada se govorilo: "to ćemo da sredimo u miksu", danas je mastering re?enje za sve.
I ti u svojim postovima napominje? kako su sam miks i čuvanje tranzijenata va?ni, pa bi dobro bilo da ljudi vide koliki je zaista (prosečan) udeo masteringa u finalnom proizvodu. Masa ljudi miksuje poredeći svoj rezultat sa masterovanim izdanjima, pa onda nije ni čudo ?to mastering efendije dobijaju mikseve zgu?vane kroz (softverski) L2 ili ?ta već... Zato bi valjalo da ljudi čuju ?ta je miks, a ?ta mastering. Ako mo?e i sme, naravno.
Jedna stvar vezana za konkretan proizvod: Riblja čorba (Minut sa njom). Već sam na ovom forumu iskazao zadovoljstvo tim izdanjem (mada stalno napominjem kako niti sam fan RČ, niti imam ijedan njihov album u kući). Sve mi je tamo OK osim brutalnog brickwalla na prvoj numeri (Radiću ?ta god hoću). Je li to Bora insistirao na tome? Kad mi je drugar doneo da čujem album zvučnici mi bili sti?ani, pa sam istripovao da mi ne?to nije u redu sa zvučnom kartom, po?to su se peak metri zakucali za nulu i ostali da stoje tako... ??? A ostatak albuma - super!
Puno pozdrava,
Vasa
|