View Single Post
Old 08-05-2009, 08:26 AM   #9
Bo_13
Member

Default Re: Tehnicki deo masteringa (oprema i akustika studija)

Quote:
Originally Posted by Bitch View Post
Pozdrav momci i dobrodosli nice to have you here

evo za pocetak, par pitanjaca od mene.

- Mastering Console - primetim da je u vasem setupu nema. Da li uopste danas ima potrebe za mastering konzolom (koja je koliko vidim uglavnom neka vrsta hibrida monitor kontrolera i mini mixera) i koje su prednosti i mane imati tj nemati dedicated spravicu za to
DA. mastering consola je esencijalna stvar...i nemanje console je nasem studiju najveci nedostatak. a nemamo je radi toga sto ne mozemo da se slozimo sta zelimo tako da smo na kraju resili da sami napravimo kosolu i u procesu je rada.
consola ima samo prednosti, ovde su za rad naj bitnije:
1. lakse kontrolises input level u procesing, kao i output level u AD konvertor.
2. mogucnost A/B slusanja sto je esencijalno za dobar rad. UVEK SLUSAJ MIX u toku rada!!! so cesce i sto detaljnije.
3. mogucnost slusanja uot of phase
4. mogucnost swap-a left/right
5. mogucnost menjanja redosleda sprava u chainu "on the fly"

Quote:
- RMS till you die - koji su vam omiljeni nacini za dolazenje do finalnog mastera sa velikim RMS-om? Puno kompresora u seriji pa ono "svako po 1 db redukcije", visestruki paralelni procesing i blendanje istog, ili pak Waves L2 hardware i navrnite input gain?
hm...finalni RMS se "desi" iz procesinga. o tome i ne razmisljam. taj RMS koji se desi-desio se...takav je. najcesce ne koristim vise od jednog compressora i to ne radi kompresije nego radi tona. danas se muzika slusa tako glasno da prilikom takvih glasnih signala SVE sprave kroz koje signal prolazi rade kao kompresor. u principu ti i ne treba compresor.
L2 koristim samo da ne predjem digitalnu nulu....i ako limitiram vise od 0,5db onda je to znak da nesto nisam dobro uradio u procesingu.

Quote:
- "Sacuvajmo tranzijent" - kada koristite vise kompresora u seriji, da li su vam sve veze latency-free, pa kad podmiksavate sumu imate sve "in-phase" ili se to posle rucno mrda u DAW-u? Koje sve metode primenjujete da sacuvate punch?
hm...kao sto sam gore rekao, ne koristim vise kompresora u seriji tako da ti na ovo pitanje ne mogu odgovoriti. moje iskustvo kaze da sto vise kompresora i sto vise eq-a i sto vise lampica koje se mrdaju to losiji sound izadje na drugoj strani.
tranzijenti su jako bitni za dinamiku, punch i groove...i ako imas tu srecu da dobijes mix koji ima tranzijente onda rad predstavlja zadovoljstvo i lako ga je sacuvati. na zalost 95% mixeva dolaze vec toliko ispeglani da se ja u principu trudima da im povratim "zivot".
jedina metoda da se sacuva punch (ako ga ima) jeste da signal ne zguzvas. drugim recima...malo ili nista kompresije, ne ulaziti u over na AD konvertoru, ne limitirati do bessvesti ...to je to.

Quote:
- koliko cesto menjate lampe na tube opremi i da li su sve lampe po PS-u ili imate neke custom modifikacije?
nema odredjeno vreme za mejanje lampi. kada cujemo da nesto ne stima i slika pocinje da "visi" na jednu stranu, moras da dodajes puno visokih ili eq krci ili sumi znaci da je vreme za menjanje lampi.
nista nije po PS-u...sve je custom u studiju.

Quote:
- da li je velika razlika kada Weiss EQ1 koristite sa i bez dinamicke ekvalizacije (DYN)?
velika je razlika. DYN meni zvuci muzikalnije i lepse radim u tom modu.
moram da kazem da weiss-a ne koristim puno i cesto posto nisam ljubitelj digitalnih sprava. nemaju karakter. koristim weissa kao m/s enkoder i za "popravke" posto je jaaaako precizan. klasiku radimo na weissu...rock band ne mogu da si zamislim na weissu. najezim se .

Quote:
toliko za sada, bice jos

pozz i dobrodosli jos jednom
[/QUOTE]

hvala ti...pozzz

Last edited by Bo_13; 08-05-2009 at 08:33 AM.
Bo_13 is offline