View Single Post
Old 07-05-2009, 01:13 PM   #3
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Snimanje - tehnicko pitanje

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Dakle, postoji li razlika medju programima u samom usnimavanju? Postoji li uticaj na sam zvuk tokom snimanja?
Znam da u reprodukciji ima,ali kada bi uzeli recimo Nuendo ili Pro tools kao produkcioni program, da li bi bilo razlike u snimcima (farbi) iz drugih aplikacija? Naravno mislim "na suvo" dakle samo poredjani kanali bez produkcijskih alata...
Zna li neko nesto na ovu temu?
Obzirom na to da su kodovi svih "pro" aplikacija zatvoreni te?ko da iko mo?e sa sigurno?ću da tvrdi bilo ?ta. Jedini način da se to proveri bio bi da se ne?to sinhrono snimi u dve aplikacije, a potom u nekoj trećoj obrnu polariteti i vidi ?ta se de?ava. Opet, ta akcija je zapravo nemoguća

Moja diletantska pretpostavka je da različito zvučanje istih fajlova u različitim programima dolazi od internog re?ima rada svake aplikacije. Tojest, ako radi? u 24bit re?imu, softver interno radi sa većim brojem bitova koji su mu (ako ni zbog čega drugog) potrebni zarad bolje rezolucije pri kontroli jačine kanala. Čak i kada su sve Volume kontrole na "0". Ovo pak podrazumeva dithering pri izlazu, a razlike se pojavljuju zbog različite logike pri ditherovanju... Valjda

Sve ovo ?to sam se nas..o nema veze sa usnimavanjem (a verovatno ni sa mozgom), pa ti ba? i nije od neke pomoći, ali mo?da ovo sledeće jeste:

Kada se odluči? za aplikaciju u kojoj će? miksati sve to postaje neva?no - radiće? sa onim zvukom kojim raspola?e?, pa će? ga ionako korigovati s obzirom na to ?ta čuje? u toj aplikaciji, jel' da? Dakle, ?to ka?e Maiv - opusti se.

Pozdrav