Boban, dobrodo?ao na forum.....super da imamo jo? nekog koji se profesionalno bavi masteringom......tako da čemo moči tu temu vi?e obradjivati i izmjenjivati mi?ljenja.
Mislim , da smo se upoznali kod mene u starom studiu prije par godina......nisam znao , da si dio Fabrika 13 ekipe.....tako , da se i tebi izvinjujem za ?irjenje krivih informacija.....morao bih to prvo provjerit kod vas a ne vjerovat glasinama...
Par stvari koje sam prije napisao bi htio jo? dodatno objasniti, jer mo?da nije bilo potpuno jasno ?ta sam htio reči......i mislim , da tvoji post ima malo veze sa mojim prvim postom....a generalno se sla?em sa tim ?to si napisao....
Quote:
Originally Posted by Bo_13
1. "veliki" tipovi su isto ljudi kao i mi. ako im doneses dobre pesme onda ti pesme zvuce isto tako dobro kao i "one na koje se lozimo".
ako im doneses shity pesmu-dobijes glasniju shity pesmu. it is so easy.
|
Absolutno se sla?em......
Quote:
2. "veliki" tipovi uvek rade 100% jer si manje ne smeju dozvolit. sva ostala misljenja su izgovor za to da je snimak i mix koji im je poslat u stvari sranje.
|
Tu se ne sla?em potpuno.....iz osobnog iskustava znam, da su neki masteri od "top" faca koje sam imao priliku slu?at i usporedit sa originalom, po mojem mi?ljenju bili toliko lo?e uradjeni, da jednostavno nisam mogao verovat, da mo?e? toliko upropastit mix na masteringu.
Kako sam par stvari "popravljao", ili bolje rečeno ponovno radio, bio sam prvi put kad sam imao takvu priliku fasciniran , da mogu ja master barem jednako dobro ili bolje odradit.....
Ako je za neke to odradjeno na 100% , onda na svijetu ima jo? puno mesta za nove ljude i nove studie......
Quote:
3. size does metter! drugim recima...oprema je bitan faktor. svako drugacije misljenje ne drzi vodu. tacka.
|
Tu se opet sla?em, htio sam samo reči da je u par poslednjih godina bilo napravljenih par mastering studia sa vrhunskom opremom, koji su relativno brzo propali ili nemaju posla, jer niko nije znao barat sa njom.
U tom kontekstu sam mislo , da oprema nema veze i da mo?e? posao bolje odradit plug-inima nego skupim hardwerom ako ima? znanje i iskustvo.
A absolutno se sla?em da nijedan plug-in do sada ne mo?e radit tako dobro kao recimo rade moji "hardware" Crane song-ovi , SPL i ESE procesori a najbitnije je , da se sve skupa slu?a na vrhunskim monitorima i konverterima..
Quote:
4. uradio sam, bez prisutnosti kompozitora/producenta...i nisam imao puno popravaka. ako te neko tera da se vracas na mix 5 puta, to znaci da ili nisi pravi izbor za taj mix ili taj ko te vraca ne zna sta hoce. prisutnost producenta/benda...nije kljuc za uspeh...obrnuto, najcesce je kljuc do 6 piva na dan i razglabanja o nebitnim stvarima.
|
Tu se opet sla?em sa tobom, i ja imam oko 85% posla bez prisutnosti producenta ili kompozitora....ali po mom mi?ljenju mora? radit vi?e revizija prvi put kad radi? sa novim klientom , da uop?te dobije? feeling za njegovu estetiku....a svake toliko dobijem i takve , koji zaista neznaju ?ta hoču.....
i očekuju da če mastering napraviti pjesmu bolju ili sredit sve imperfekcije u miksu......
I to sa pivima totalno dr?i vodu.....svake toliko se dogodi da bi htio celi band doči na mastering session.....?to nikad ne dozvoljavam....jer tada mo?e? zaboravit na posao.....pive , pu?enje i previ?e pričanja.....a gubi se koncentracija i vreme za rad.......
Quote:
5. jedino sto je bitno je krajnji rezultat. konzumenta ne interesuje ni 5% sta se desavalo pre nego sto je on kupio/downloadovao pesmu.
|
To je 110% istina....
Quote:
6. fabrika 13 se ne zatvara...hvala na reklami.
|
Drago mi je to čuti......dolazim u posjetu uskoro......pa čemo malo popričat u?ivo...
Pozdrav,
Gregor Z