View Single Post
Old 06-05-2009, 02:52 PM   #46
Bo_13
Member

Default Re: Mastering Studio u Beogradu?

dobar dan ekipi,
evo da se i ja malo ukljucim u celu pricu.
ako mene pitate...DA...treba da se napravi studio u bogradu, zagrebu, sarajevu...sto vise studija to bolja konkurencija i bolji radovi ce da izadju iz tih studija...i siguran sam da ce dobar rezultat da donese i financijsku dobit sa sobom. to kazem kao neko ko je u poslednjih 7 godina prehranio familiju sa masteringom i uz sve to se preselio iz austrije u sloveniju zajedno sa opremom i klijentima .

mogao bi da komentarisem dosta stvari koje ste napisali ali cu da se usresredim samo na neke:
1. "veliki" tipovi su isto ljudi kao i mi. ako im doneses dobre pesme onda ti pesme zvuce isto tako dobro kao i "one na koje se lozimo".
ako im doneses shity pesmu-dobijes glasniju shity pesmu. it is so easy.
2. "veliki" tipovi uvek rade 100% jer si manje ne smeju dozvolit. sva ostala misljenja su izgovor za to da je snimak i mix koji im je poslat u stvari sranje.
3. size does metter! drugim recima...oprema je bitan faktor. svako drugacije misljenje ne drzi vodu. tacka.
4. 95% svih mastera koje sam u zivotu uradio sam uradio sam, bez prisutnosti kompozitora/producenta...i nisam imao puno popravaka. ako te neko tera da se vracas na mix 5 puta, to znaci da ili nisi pravi izbor za taj mix ili taj ko te vraca ne zna sta hoce. prisutnost producenta/benda...nije kljuc za uspeh...obrnuto, najcesce je kljuc do 6 piva na dan i razglabanja o nebitnim stvarima.
5. jedino sto je bitno je krajnji rezultat. konzumenta ne interesuje ni 5% sta se desavalo pre nego sto je on kupio/downloadovao pesmu.
6. fabrika 13 se ne zatvara...hvala na reklami.

moj savet svima koji zele da se na bilo koji nacin bave masteringom (da li kao mastering tehnicari ili diskutiranjem o masteringu):
...uzmite 3 mixa, bukirajte session kod 5 "velikih" tipova, sedite na avion, platite i pogledajte kako oni to rade.
ja sam 2000-2002 (kada sam resio da se sa produkcije prebacim na mastering) dva projekta koja sam producirao, snimio i mixao (schneiderberg i jack frost) nosio o svom trosku kod howie weinberg-a, ted jensen-a, tony cousin-a, bj?rn engelman-a i mike marsh-a...platio sam puno para i naucio najbitniju lekciju u vezi masteringa-da moze samo onako dobro da zvuci koliko mix dozvoli i da i "oni" kuhaju sa vodom.

lep dan vam zelim
bo

http://remixmag.com/video/rh_nyc/2008/weinberg_rhnyc08/
Bo_13 is offline   Reply With Quote