Quote:
Originally Posted by Ogi
Da me niko ne shvati pogresno - daleko od toga da zalim i za jednim dinarom koji sam ulozio u studio, niti sam zavrsio ulaganja, ali to iz dosadasnje prakse nema veze sa nadom, krizom i formiranjem trzista.
Studio sasvim dobro radi - imam stalne klijente (Turske, Italijanske i Bugarske izdavace), ali mi je potpuno jasno da je cela ta "mastering studio" ideja moj hir, a ne realna potreba na trzistu. Bez obzira na cene (koje su iste ili nize od uobicajenih ponuda za "on-line" ili "e-mastering"), ideja da je u "komsijskom dvoristu voce sladje" postaje neprelazna prepreka.
Nikome ne pada na pamet kako taj "unattended session" izgleda u studijima koji nude "e-mastering" usluge, cak i kad su studiji sa velikom reputacijom u pitanju. Licno sam bio prisutan bar 15 puta kada u "Metropolis"-u sekretarica dodje sa spiskom numera sa servera, da popuni formulare i uvede u arhivu KO ce da radi mastering. Onda zaposleni mastering inzenjeri sakupe svoje ASISTENTE, ili momke koji tu imaju "internship" (peku zanat i kibicuju kako majstori rade) da taj posao razdele medju sobom. Eventualno, na kraju preslusaju to sto su ovi uradili, potpisu isporuku i - to je taj "master svetske klase"...
Moguce da bi ti momci uspeli da se izbore sa tim, zato sto su Englezi... 
|
Nemoj da seljutis na mene ali moram nesto da ti kazem!
Dok si ti zavrsavao muzicke skole, zatim akademije, pa svirao i aranzirao(
sto izuzetno cenim).
Neki su se ljudi ceo svoj zivot (
kao mnogi ovde, pa i ja) posvetili snimanu, tehnologiji snimanja i zvuku(
cak je to podeljeno do te mere, da se zna ko dobro snima a ko dobro mixa, pa plus ko je dobar masterdzija)! E sad ti pokusavas uci na taj teren tako sto si kupio skupe uredjaje i to je to. Nije to bas tako jednostavno (
i to bi trebalo da se ceni, iako nije prevashodno naj bitnije za muziku, jer je ona postojal i pre toga)!
Kao sto se i na pizzu ne ide u Staru Hercegovinu, a ni na kolenicu u New Jork, ne ide se ni na mastering gde je najskuplja oprema!