Quote:
Originally Posted by Braca
Hm, mnogo ste bre skepticni, pa zasto da ljudi ne otvore takav mastering studio, sto vise to bolje, pa nece valjda doveka biti kriza, bez ulaganja nema nade, mislim da je Srbija respektabilno trziste (po broju stanovnika), pa onda i regionalna trzista. Ne znam, shvatam sta Ogi kaze, verujem da je skroz u pravu, ali ja potpuno iracionalno mislim da sto vise to bolje i studija i mastering studija, filmskih i ostalih studija. Eto ja znam da Hrvati kod nas rade muziku za svoje serije, nije li to dobro, meni jeste. Sto se mene tice neka Srbija bude ko Neshvil, bice dobro.
Ogi nemoj da zalis ni dinara koje si utrosio u tvoj studio, jer je vrh, i bio je potreban takav studio, a to sto trenutno izbegavaju da ozbiljno urade taj deo produkcije, nece jos dugo.
|
Da me niko ne shvati pogresno - daleko od toga da zalim i za jednim dinarom koji sam ulozio u studio, niti sam zavrsio ulaganja, ali to iz dosadasnje prakse nema veze sa nadom, krizom i formiranjem trzista.
Studio sasvim dobro radi - imam stalne klijente (Turske, Italijanske i Bugarske izdavace), ali mi je potpuno jasno da je cela ta "mastering studio" ideja moj hir, a ne realna potreba na trzistu. Bez obzira na cene (koje su iste ili nize od uobicajenih ponuda za "on-line" ili "e-mastering"), ideja da je u "komsijskom dvoristu voce sladje" postaje neprelazna prepreka.
Nikome ne pada na pamet kako taj "unattended session" izgleda u studijima koji nude "e-mastering" usluge, cak i kad su studiji sa velikom reputacijom u pitanju. Licno sam bio prisutan bar 15 puta kada u "Metropolis"-u sekretarica dodje sa spiskom numera sa servera, da popuni formulare i uvede u arhivu KO ce da radi mastering. Onda zaposleni mastering inzenjeri sakupe svoje ASISTENTE, ili momke koji tu imaju "internship" (peku zanat i kibicuju kako majstori rade) da taj posao razdele medju sobom.
Eventualno, na kraju preslusaju to sto su ovi uradili, potpisu isporuku i - to je taj "master svetske klase"...
Moguce da bi ti momci uspeli da se izbore sa tim, zato sto su Englezi...