Quote:
Originally Posted by NLP
aha okej, bio sam malo zbunjen da me ne razumeš 
|
Ma ne, razumem te potpuno, samo ne treba napadati sirotog Helmholtza...
Svuda se moze naci, i u perforiranim panelima, bass reflex kutijama, mass loaded transmission line kutijama, obicnim knjiskim helmholtz bass trapovima, BAD panelima, slat apsorberima, .... SVUDA ga ima... jedino ne bas u osnovnom obliku ali prirodna pojava koja je opisana Helmholtzovom rezonancijom je svuda prisutna u opisanim konstrukcijama, jedino nije ista formula za sve, i za neke formula (tacnih) ni nema...
Elem, ako se perforirani paneli uzmu u obzir kao akusticki notch filtri za nekakav prostor gde se ta frekvencija treba potisnuti, odnosno smanjiti njezin uticaj, a pri tom se zanemari alijasing (katastrofa za difuzno polje) koji oni naprave, i zanemari relativno veliki Q faktor u potiskivanju tih frekvencija, onda ce se pogresiti...
No onda ce i ESS metod biti pogresan jer je tamo (sada 1D) "difuzor" uniforman, prakticno ignorise otkrica gospodina D'Antonia iz RPG vezana za alijasing difuzora....
Samo malo kada se krene sa paralelnim uporedjivanjima urusava se "teorija studijske akustike" kao kula od karata... mislim na doktrine, ne na same studije...
Tako da moze da se kaze da je to jedna skoro "trla baba lan" prica, gde je jako tesko "verovati" ikome do kraja, osim svojim iskustvima, i svojim saradnicima/klijentima... ma koliko to zvucalo potencijalno nepouzdano.
pozdrav
bogi