Quote:
Originally Posted by quake
Pozdrav i ovde.Studio stvarno super izgleda i otprilike mi je jasno sta i zasto je radjeno (RFZ pretpostavljam) ali kompletna koncepcija mi nije najjasnija.Buni me ovo drvo postavljeno napred na bocnim stranama i ne znam sta je njegov zadatak?Reflektuje zvuk na neko posebno mesto gde ga ceka apsorber ili difuzor?Ili radi nesto drugo?Kakav ti je RT60 sa toliko absorbcije u tolikom prostoru?Htedoh sve da pitam i ranije ali sam mislio da ce biti jos slika,pa ako moze i to.Pozdrav
|
Evo ovako stoje stvari, ja sam do pre 6 meseci bio laik za akustiku, osim dugog bavljenja muzikom i radom u studiju, pokusao sam da svoj prostor koji ima previse ogranicenja dovedem na meru koja je pristojna za rad. Puno sam citao, ali ponajvise dobrim savetima i pomoci od uvazenog clana s ovog foruma koji se zove Denis, nick na forumu mu je Dema, i zahvaljujuci njemu koji me je ohrabrivao, postavio tu temu ovde na forumu gde su komentari bili da je to jako los i prevazidjen koncept. Naravno imao sam osecaj i bio tvrdoglav da krenem u izgradnju i slika koju sam postavio je 97% ostvarenog projekta. U sustini opredelio sam se za staromodan koncept uglavnom je sve Helmholtz, jedan jako veliki absorber polukruznog oblika iza ledja snimatelju, i cloud absorber koji je isto tako ogroman. Ono sto si video a nije ti jasno, jesu slot absorberi i oni su pod odredjenim uglom da bi izbegao paralelne zidove, zvucnici su u soffitu koji je saastavljen iz dva dela i ogroman je po zapremini. Svi helmholtz absorberi su tunovani, znaci za tacno odredjene frekvence, kao i slot absorberi. Te proracune je radio gospodin Dema i ja sam mu neizmerno zahvalan na pomoci koju mi je pruzio. Merenja sam radio posle stavljanja svakog akustickog elementa, da bi vide ucinak istih. Ono sto mi je najvaznije to je da sam prosao kroz ceo postupak (sto ne znaci da jos uvek sve znam) i da su mi puno jasniji problemi prakticne prirode, jednostavno to sam cuo prvi put u zivotu, i na kraju ceo projekat je kostao puno manje nego sto se pise na ovom forumu.