Re: soba skoro pa kocka
Ni?ta novo od mene oko malenih prostorija ali evo jo? jednom; pokrij sve moguče kutove prostorije (ima ih 12) u principu superchunksova čim te?om mineralnom vunom 80kg/m3 a mo?e i jo? vi?e (recimo 130kg/m3).
Onda pokrivaj i prve refleksione povr?ine (10cm duboki paneli, kamena vuna od 80-130kg/m3, paneli distancirani oko 10cm-toliko koliko su debeli) ali dodu?e da sam realističan neka bude prostor koliko se da gluh!
Osobno imam iskustva sa sobom od oko 2.3m X 3.3m i visinom od 2.3m, ogluvio/ umirio sam je dosta razumno do cca. 70-80Hz (a ni?e ni zvučnici nisu dosta i?li). ... to je bilo dok sam jo? bio u tonskoj struci, pa i bio je moj prvi vlastiti studio...
Jeste da nije takav ambijent običajan za čovjeka i njegovu psihoakustiku ali moram reči da sam se u dosta brzom vremenu (oko mesec/ dva) privadio na ambijent i ba? mi je postao simpatičan, svi ostali koji su bili unutra su se čudili ali dakako da ne mogu znati da je mozak veoma, veoma!!! fleksibilan ako mu malo pomogne?!
Obratna situacija; da bih radio u takvoj potpuno netretiranoj prostoriji, mogao bih da zaboravim na neke kvalitetne zvučne proizvode.
Toliko moj mozak nije sposoban da kompenzira i doktorirao bih kod svakog običnog nekompleksnog miksa...
Kao ?to kolege ka?u, hvala Reinhardte: "1.sobu totalno umrtvi (apsorpcija-svugdje)
2.pomiri se sa nelagodnim/neugodnim osjećajem nakon du?eg boravka u takvoj sobi
3.ne kompenziraj manjak reverba u glavi sa nabrijavanjem istoga u mixu!!!"
... i dakako ?to ka?e i Boggy; nema smisla praviti iz malog prostora jo? manji!!!
|