View Single Post
Old 16-04-2009, 10:27 AM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Prerađivanje malog studia

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Da tako je boggy, htjeli smo da bar na grafu vidimo orijentacijski što se postignulo sa tretmanom (... i uloženim parama naravno).
Nazalost (ili na srecu!) to nije merodavan test. Ako govorimo o prostririjama manje povrsine od 40m2 sa visinom plafona 2.4-3m...

EDIT: da pojasnim, poenta je u tome da je NEMOGUCE dobiti idealno ravan odziv, u prostorijama opisanih dimenzija (bez obzira na tip tretmana)... te ako je unsmoothed merenje bolje od +/-10dB to ne mora znaciti nista, odnosno... takva soba moze biti apsolutno pogresna, i navoditi mixing inzenjera na potpuno pogresne rezultate, a isto tako soba sa takvim mernim rezultatima moze biti akusticki skoro "bez mane", rezultati iz nje se transliraju na sve ostale sisteme, a pri tom je i klijent i mixing inzenjer zadovoljan rezultatima, a mixing inzenjer, konkretno, ne sumnja u svoje sposobnosti kada radi u takvoj sobi,... soba jedino ostaje klaustofobicna, i tesna... ali to znamo od ranije.

Nemoj misliti da hocu da kazem da je merenje lose uradjeno, ili da nije validno, ne... nije to problem... problem je da se male prostorije i te kako mogu iskoristiti za uspesan produkcijski rad, samo treba imati u vidu:
1. Izmereni rezultati su na prvi pogled previse pesimisticki, ali se mogu iskoristiti ... jedino ne smeju biti prvi i jedini nacin provere uspesnosti tretmana....
2. Knjige koje postoje na temu studijske akustike NE OBRADJUJU problematiku spomenutih, malih prostorija!
Quote:
Originally Posted by NLP View Post
.....
Mjereno je sa 23 sekundnim sweep tonom.

.....
AAAAA! Sad mi je jasno zasto je "gladak" rezultat... sorry, nisam se setio kad sam video, odkud takav izgled...

Edit: Kod mene je MLS-om mereno.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote