Quote:
Originally Posted by Moritz
Nemoj da me shvatis ppogresno ali razlozi za ne kupovinu su ti stvarno krajnje glupi.
Ako cemo po tvoji merilima onda bi trebalo da bojkotujemo 95% proizvoda ukljucujuci i namirnice od kojih zivimo.
|
Neću se uvrijediti! Ti imaš pravo da misliš da su glupi! Ja sam ukratko iznio neke površne razloge...Da sad ne bih širio ideološku priču , jer nije ni vrijeme ni mjesto za to, reći ću ti samo da upravo i mislim da bi trebali da bojkotujemo 95% proizvoda, al eto bez nekih se ne može, pa moramo da ih kupujemo!
Quote:
I po cemu si ti jedini koji se oseca gradjaninom treceg reda, meni se licno barem jednom dnevno desi da se osetim tako ali imam izbor, radim sve sto je u mojoj moci da se ne osecam tako sto ukljucuje i kupovinu legalnog softvera, iako mi je plata jedno 10 do 15 puta manja od onih u Steinbergu npr.
Odavno sam prestao da zaradjujem pristojne pare od muzike , a to nije zbog razloga koje si ti naveo nego zbog samih ljudi koji razmisljaju slicno kao ti.
|
Nisam ja rekao da se samo ja kao pojedinac osjećam tako! Ne bih da zvučim kao neki političar, ali, vjeruj mi - nisi dobro ocjenio - da je do ljudi koji razmišljaju kao ja - sve bi bilo kako treba - poštovali bi se zakoni, plaćao bi se softver i sve bi bilo kako treba. Međutim, ja ne mogu da promjenim to što živim u takvom društvu i u takvim uslovima u kakvim živim i da se tome prilagođavam!
Quote:
Ako ne postujes tudj rad (koji ukljucuje i pravljenje softvera) kako onda mozes da ocekujes da neko postuje i ceni ( i PLATI !! ) tvoj rad?
|
Vjeruj mi da ja i te kako poštujem tuđi rad, samo nažalost živimo u bivšoj državi u kojoj se malo koji ljudski i pošten rad adekvatno cijeni i vrednuje, tako da čovjek i sam malo ogrubi na sve to, zar ne? Takođe, u ovom slučaju, se ne radi o nečemu što ću ja pojesti ili , da prostiš, metnuti pod dupe

Već možda napravim nešto lijepo što će nekome nešto da znači - Da sam ja jedan od ljudi koji učestvuje u pravljenju softvera - oprostio bih grijehe tom muzikantu koji je uz pomoć mog programa (koji nije platio) napravio nešto lijepo! Da li bi ti?
Quote:
A ako ti je muzika samo hobi onda se ne zali, jer svet profesionalaca kosta, u tom slucaju imas izbor da promenis hobi 
Razmisli jos koji put i verujem da ces naci dovoljno razloga da ga ipak kupis na kraju
|
.[/QUOTE]
Kosta danas i svijet neprofesionalaca i profesionalaca

Nisam uopšte na to mislio - ne vezano za muziku - govorio sam o životnom standardu uopšte! Da ja radim neku šljaku sa zapadnom platom i da od jedne plate mogu komotno da kupim to što mi treba od softvera - u tom slučaju i ne bi bilo ok da ga ne platim, ali ja nažalost (kao i većina ljudi koje ja znam) nemam baš takve uslove da mogu opušteno da pazarim plagove i soft! Rado bih ja to sve kupovao ,vjeruj mi, ali tako je kako je da moram da se snalazim ( kao i većina)
Još nešto...ne bih nikog lično da uvrijedim , niti da prozovem, ali mislim da je pomalo licemjerno zastupati neke oštre anti-warez stavove, a imati u svom kompjuteru iste! Takođe je pomalo licemjerno brinuti se za (doduše, zasluženu) platu nekog zapadnog programera ili firme (koji neće propasti), a nemati razumjevanja za ono što je oko svih nas na ovim našim nesrećnim prostorima i što čini da se ljudi snalaze tako kako se snalaze. Taj koji pokaže i dokaže da nikad nije u svoj kompjuter instalirao piratsku verziju programa - može i da osuđuje i da se zalaže protiv wareza, a ovako ta priča ne pije vodu nego ispada krajnje nekorektna! Nemojmo se praviti Englezi