View Single Post
Old 10-04-2009, 10:01 AM   #4
sirac-?unka
Junior Member

sirac-?unka's Avatar

Default Re: Savjet početnicima...

Pozdrav!
Jedan od mojih prvih postova, pa ne zamerite ako nesto nije po standardu.
Posto je pitanje bilo u vezi snimanja rep muzike, posluzio bi se i iskustvom drugara iz niskog benda Ding Dong. Mozda ih se neko jos uvek i seca, bese bio onaj hit "Celav sam pa sta". Momci se sada vise onako kucno bave muzikom, tezgare sa nekim klincima, ali to ovde sad i nije toliko vazno.
Elem, ljudi su se godinama majali raznim pevackim dinamickim mikrofonima, ukljucijuci i Shure SM58. I potraga je prestala upravo kada su ispazarili pomenuti jeftini Rode NT1A.
Po meni je, a i na osnovu njihovog iskustva, pralazak na ovaj Rode vredan ulaganja. Prvo, Shurka, ukljucujuci i one stare americke, ima obicaj da sa pojedinim vokalima u usnimku ostavi shushkave s, sh i c. Nisam siguran kako da objasnim, ne pricam bas o klasicnim problemima, koji bi se mozda i mogli resiti nekim de-esser-om isl., vec jednostavno ponekad ovi glasovi mogu da zazvuce kao govorna mana pevaca. Drugi argument koji bih naveo u korist Rode-a jest to sto je vokal mnogo lakse obraditi ako je usnimljen ovim mikom.

E sad, licno ne mogu da verujem da je u istoriji produkcije ikada napravljen neki profesionalni i potpuno kvalitetan usnimak SM58-icom. Dosta sam se trudio u takvom pokusaju, koristio razne preampe sa raznih mikseta (npr. Alen&Heath, Soudcraft isl.), ali punu prisutnost vokala i nakon komprimovanja razlicitim plugin-ovima, nisam mogao da postignem, bar ne u svakom trenutku pesme.
Ako je neko to ipak postigao, onda je izmedju Shurke i snamaca definitivno bilo vise raznih rekova u ukupnoj vrednosti od 500.000$

Imao sam prilike da par puta pozajmljujem od ovih drugara jeftini Rode i da ponovim, mnogo je lakse obraditi usnimak. Koristili smo ga i za zenske vokale, trubu, saksofon i svuda je usnimak vredeo svaki cent ulozen u mik. U pitanju su bili i razliciti zanrovi muzike, funk, soul, pop i sl. i Rode se lepo snalazi svuda.
sirac-?unka is offline