Quote:
Originally Posted by boggy
A... ok... ja to "nazivam" +/-10dB varijacijom.
U tom slucaju ti je (potencijalno) "tvojih" 5dB varijacije ili "mojih" +/-2.5dB varijacije preterivanje, jer realno, malo ima profesionalnih monitora koji zadovoljavaju takvu specifikaciju...
Zato ne treba takav zahtev postavljati pred sobu ako se ne radi custom monitoring, kod koga TI (Nenad P.) kontrolises odziv monitora. U suprotnom zavisis od "pesnickih sloboda" firme koja je pravila monitor.
Nas prvi pasivni monitor (SuperMEE) je bio "peglan" na +/-1.5dB u propusnom opsegu (anechoic, on axis), i skretnica je razvijana godinu dana (sest verzija)... jako je bilo za*ebano to isterati da bude bas tako, i retko se ko time bakce, od poznatijih ozbiljnih proizvodjaca monitora, mozda samo JBL, ostali nisu toliko "pedantni"... sto realno IMA smisla, jer ravan odziv zvucnika (anechoic) ne znaci da je zvucnik odlican... odnosno... skoro da ne znaci nista u smislu slusanja (iskustven podatak)... Ali ako odlican zvucnik ima i ravan odziv... to je najbolje (i najteze za postici)
Prema tome... izmeri prvo odziv zvucnika anechoic, pre nego sam sebi postavis nemoguce zahteve.
pozdrav
bogi
|
Da!...
Ne, ne osečam se kao da sam pred sudom

...
To je istina, to je dodatna varijabla kod akustičkih mjerenja, ni?ta nije definitivno i sve je relativno.
Praktički: samo malo da promijeni? poziciju sebe i dosta puta i druge osobe nakon pu?tanja signala kroz zvučnike pa zauzima? zvuk preko mjernog mikrofona... malo se ko drukčije postavio u zadnji dio prostorije (dobro bi bilo da je prostor prazan ili da na mjestu sweet spota sjedi čovjek...), bila su dosta velika odstupanja među mjerenjima, jedino ?to je ostao "uzorak" koji se pojavljajo na svim grafovima.
To znači, zna? koje su modalne frekvencije ali ne zna? tačno je li to stvarno toliko i toliko dB ravnije negoli kod prija?nje situacije.
Pa i promena vlage i mnogo parametara remeti moguču objektivnu komparaciju među mjerenjima.
Do sada mi je po?lo za rukom, da se umjeri soba na +-10dB u dosta ?irokom sweet spotu... i nikada nismo mjerili zvučnice u anechoic sobama naravno (tko bi to platio...), poneki zvučnici imaju mjeritve koje bi morali da imaju svi zvučnici na tr?i?tu... mnogi i imaju pa opet kvaka; da li je mjerenje po nekim specifičnim standardima... da nije napravljen prevelik "smoothing" frekvencijskog odziva te svi fizikalni nekonstantni/ dinamički parametri... priređivanje dokumentacije radi marketin?kih namjena...
Tako da i onda onih izmjerenih +-10dB ili 5dB varijacije je relativno.
Mjerenja ponekad opravljam sa nekim dosta portabilnim zvučnicima i onda sa predviđenim monitoringom i ako usporedim specifičke karakteristike malo je bolje razvidno, ali da; nije ni malo dobar kompromis nego vi?e orijentacijsko polazi?te, kad se gleda tako malen raspon od nekoliko dB-a.
treba svakako uzeti u obzir da je u maleni i srednje veliki/ maleni netretirani prostoriji situacija negdje od 30-50dB varijacije (... pa ponekad i vi?e).