Quote:
Originally Posted by slowstar
Molim vas da ne mistifikujete problem
|
Nema mistifikacije, proverio sam merenjem, za mesec dana laganog razradjivanja elektricna impedansa drajvera, ukljucujuci i rezonantnu frekvenciju se promeni prilicno, ako pre toga [nikada] nije radio, duze od par sati.
Kada bi na osnovu parametara izmerenih na nerazradjenom drajveru, dizajnirao kabinet za taj drajver, doticni kabinet bi bio pogresan.
Takodje da ponovim, nevezano za ovo, mazanje gumenog vesanja bilo kakvim preparatom za zastitu prirodne ili vestacke gume (na bazi glicerina ili cega drugog), iz estetskih ili sta-ti-ja-znam kojih razloga, TRAJNO menja parametre drajvera (surround je omeksan!), i ako je vec u nekoj kutiji, odnosno gotov zvucnik, onda vise nece imati parametre koji vaze za taj dizajn nego se mora dizajnirati ispocetka.
Quote:
, par sati neke svirke, i sve je u redu, kakvo razradjivanje?
|
Vec su opisali.
Quote:
Pa nije to Mercedes ili Golf diesel pa da se toliko razradjuje.
|
ne, nije bas ta marka, ali je nekakva mehanicka naprava, slicno navedenim automobilima, tako da je ova slicnost (po pitanju razradjivanja) i logicna (barem meni)
Quote:
Svrha "razradjivanja" je samo da namotaj (spulna) bass zvucnika a i visokotonca "legne" u centar, kao i da se takozvani "surround" (misli se na gumenu ili silikonsku ivicu membrane) razmeksa, i to je sve.
|
Nikakvo razradjivanje NECE naterati NEcentrirani namotaj i membranu da se centrira. To se radi precizno u fabrici, i ako nije centrirano, drajver se vadi i menja ispravno ucentriranim.
Postoji gumeni/penasti surround, postoji spider, postoji sama membrana i njene rezonancije (premaz membrane, spidera i ponekad surrounda tzv. coating, koji treba mehanicki da se "smrvi", itd). Razradjivanje nije preterano bitno uglavnom na polipropilenskim membranama, dok na papirnim, carbon fiber, glass fiber, kevlar i na kraju, sandwich membranama to vazi skoro uvek (pogotovo ako su "coated", napred ili od pozadi)
Mazanje membrane, spidera i surrounda je, doduse, karakteristika skupljih drajvera, jer se kod jeftinih, niko posebno nece baktati cetkicom, procenom kolicine preparata, za jedan drajver, posto se to radi rucno. Tako da se problem razradjivanja smanjuje (ako uopste postoji) i postaje relativno neprimetan kod jeftinih zvucnika.
Quote:
Ta vasa rasprava mi lici na diskusije hajfista....
|
pozdrav
bogi