View Single Post
Old 03-04-2009, 04:50 PM   #8
karingalo
Junior Member

karingalo's Avatar

Default Re: Akustične gitare

Quote:
Originally Posted by Denyken View Post
pozdrav karingalo !
sto se tice izbora mikrofona za ovu potrebu imas odgovor u gornjem postu..a ostalo...pa ovako...i sam sam gitarist i sto se tice akusticne gitare jako sam osjetljiv bilo na preveliku koloraciju pre ampa ili pak kompresora ili na onaj" pumping "kompresora tako da to generalno izbjegavam u trackingu...no opet,ne mora se bas uvijek ici na neku transparenciju jer ja volim "karakter" a ne bezlicnost koja vodi do toga da se doticni instrument (ovdje ne mislim samo na akust.git vec generalno)izgubi u miksu..no taj karakter mora biti sa mjerom..tako da imam jedan "cisci" pre amp za to ( moj Green pre-DIY kopija Ameka-elektronski je balansiran..bez trafoa..brz i cist a opet pun u spektru)koji koristim kad trazim brz odziv i malu koloraciju...onako popy sound...a drugi je moj Neve 1272 pre amp..ponos moje kolekcije..napravio sam ga po originalnoj recepturi da tako kazem i nadljudskim naporima dosao cak i do originalnih ulaznih i izlaznih transformatora iz 1970-te godine..dakle njega koristim kada mi treba karakter i attitude sto bi rekli... ovdje moram naglasiti da sam sa vremenom postao vrlo osjetljiv na to sto mi se u cijelom procesu od trackinga i miksa do masteringa dogadja sa tranzijentima i vjeruj mi ne mogu dovoljno naglasiti koliko je po meni bitno da se isti prezerviraju u cjelokupnom procesu...to zajedno sa dinamikom i headroom-om ( K system by Bob Katz ) evo jos jednom podsjecanje iz Wikipedije o pojmu (In digital and analog audio, headroom is the amount by which the signal capabilities of an audio system exceed a designated level, known as Permitted Maximum Level (PML). Headroom can be thought of as a safety zone allowing transient audio peaks to exceed the PML without exceeding the signal capabilities of an audio system (digital clipping, for example). ..cini po mom uvjerenju pravi put do kvalitetnog uradka koji ce imati duzi vijek trajanja i nece biti tek po onoj staroj "plesala je samo jedno ljeto....i to na krivu pjesmu "
puno hvala na iscrpnom i inspiriranom odgovoru! a za tvoj 1272...svaka cast na ustrajnosti u potrazi za zvukom! skromna zapazanja su me navela da koristim ultra cist earthworks 101 preamp, s puno gain-a, na granici sa sterilnim (dakako, bez trafoa) , ali u kombinaciji s replikama starijih ribbona (wes doolyjev RCA44, npr.) gdje dobijem fantastican zvuk (cak i s manje dobrim ali jako rasirenim martin 15-icama).
karingalo is offline