Evo i ja načeh jednu jutarnju kaficu, pa reko da pokušam da prokomentarišem Dušanove nedoumice...
Prvo moram da kažem da mi se poređene sa Queenom u kontekstu manirizma čini poptupno van smisla! Ako su "Another one Bites a dust", "Boemska Rapsodija" i " I Want To Break Free" slično, ili isto-manirske pjesme - onda stvarno ne znam koje i čije to nisu!? Manirizam iz ugla estetike nije nešto poželjno, a ni konstruktivno. Međutim, ima ljudi koji se "uvirijede" ako se vezano sa muziku pomene bilo kakav umjetnički aspekt, jer izgleda da muzika za njih spada u domen ekonomije i biznisa, a ne estetike! Tako da o nečijem novom singlu ili albumu pričamo kao o nekom događaju na berzi , ili pak pijaci. Znači, raspravljamo koliko je uloženo, koliko će se vratiti, koliko je plaćeno, koliko će se platiti itd. Često imam osjećaj da je ovo forum za razno-razne PR menadžere i ekipu, a ne muzičare i stvaraoce.Ja se iskreno izvinjavam što uzurpiram koncepciju čitave priče, ali prosto nečije djelo , osim u EPP kontekstu, gledam i u umjetničkom...Poznato je da u estetici postoje katogorije stvaraoca i primaoca - koliko je potrebno smilsa nešto da se stvori - u drugom pravcu je potrebno smisla i talenta da se nešto primi kao umjetničko djelo! Svi downloadi , sve pare, sva slušanost i popularnost , pogotovo današenje vrijeme, dođu i odu kao rukom odnešeni. Šta, međutim, može da bude veći uspjeh jedne pjesme nego da naiđe na prave primaoce - e , u tom slučaju ta pjesma nadživi i autora, i vrijeme, i trendove , i valute...ko ne razumije značaj toga - ja mu stvarno ne mogu ništa...Da se vratimo u kontekst Vlada Georgijeva...Ja sam lično kao primalac - slušalac ( a, ne kao neki poduvaner što se našao da Vladu dijeli profesionalne savjete) sugerisao, i stojim iza toga, da on umjetnički ne evoluira. Dušan je naveo kako je prošli album izazvao oduševljenje, a sad kad je "opet uradio to isto" - počinju negativne kritike. Upravo si sam Dušane objasnio suštinu toga - to je cijena toga ako uradiš nešto dobro - od tebe se očekuje da nadmašiš samoga sebe. Ako fudbaler jednom , na jednu fintu uspije da zabije golčinu - neće mu uvijek paliti ista finta. Ja lično volim "one way wonders" - ljudi naprave čak jednu jedinu pjesmu koja prođe i to je to - ali te pjesme često traju ...iako taj autor možda pokušava da ponovi nešto tako uspješno - prosto mu ne ide.Za mene vrijednost pjesme i autora ne određuje kvantitet slušanosti u datom trenutku - već vrijeme. Tj. koliko će pjesama da traje a da je ne proguta zaborav. Današenje vrijeme je takvo da se ljudi podjednako sjećaju nekog platinastog hita posle par godina, kao i nečije pjesme što nikad nije izašla iz kompjutera. Pitanje "Šta je ko uradio?" onda postaje jako realtivno - to će da pokaže vrijeme. Kad kopam po internetu i nađem nešto staro 20, 30, 40, 50 godina - a to nosi neku van-vremensku energiju i emociju - e ,taj je nešto uradio! Koliko god ga neki pljuvali i bivali malicozni prema njemu, Brega je , na primjer "nešto uradio" dok se i sam nije potrošio...
Da se razumijemo...pop muzika , da bi bila pop muzika mora da sadrži - u večoj ili manjoj mjeri
kič. Kič se često identifikuje sa
šundom. Kič i šund nisu nikako jedno te isto. Kič spada u umjetničku kategoriju, dakle kič je ona umjetnost koja se stvara da bude dopadljiva - znači ima neku umjetničku vrijednost, dok je šund nešto što baš nema nikakvu vrijednost - dakle, smeće! Mnogi često prave veliku terminološku grešku nazivajući turbo-folk kičom! To je golemi kompliment za trubo-folk

Ovo pričam zato da objasnim da sam dobro svjestan da pop muzika mora u sebi da sadrži taj jedan pozitivan momenat kiča - upravo je taj dopadljivi element čini popularnom muzikom. Tako da se razumijemo da ja ne govorim ovdje o nekim avangardnim zaokretima!
Što se tiče te neke kategorije muzike koju stvara Vlado Georgijev - Meni je tu neprikosnoven Oliver Mandić (samo nisam sigiran da li je Oliver bivao kompletni autor na svojim pjesmama) Oliver nije snimio puno pjesama, ali mu svaka pjesma ima svoj šmek za sebe , a ujedno i njegov prepoznatljiv stil. Tako da mi je on najbolja demonstracija te potrebne raznovrsnoti o kojoj pričam. "Smejem se, a plakao bi" - vrhunski ukombinovan funky zvuk u naš pop kontekst, a sa druge strane - "Pitaju me, pitaju" - sa ukusom iskorišćen orijentalni šmek - i što je najbitnije - pjesme mu traju! Da se ne bih opučao obajšnjavanjući - neka mi oliver bude referenca za raznolikost o kojoj pričam!
Sa druge, strane , Vlado je vrhunski muzičar- aranžer i solidan pjevač. Od toga što je on uradio do sad - nešto će se sigurno odvojiti i potrajati! Međutim stvarno bih lagao ako ne kažem da mi se čini da su mu se počele trošiti muzičke ideje - sve se troši, pa i ideje. Možete me linčovati i proglasiti za bilo šta - ali ja nemam potrebu da da se nikome dodvoravam , a niti sam, što bi se moderno reklo "hejter". Govorim strogo kao slušalac sa umjetničkog aspekta. Ja nisam nikakvo producentsko, niti aranžersko ime da govorim iz pozicije tog autoriteta. Ja sam kompozitor -programer-aranžer amater koji iskreno voli muziku i govorim sa pozicije autoriteta nekog ko je sa 10 godina slušao stvari koje neki ne shvate , niti počnu da slušaju čitavoga života. Dok su moji vršnjaci slušali dječije pjesmice , ja sam insitirao da mi se nabave albumi SMAK-a, a već sam preslušao sve što sam imao od Azre

. Tako, da bez, lažne skromnosti, mislim da imam dovoljno autoriteta kao slušalac da kažem to što kažem....
e da....zaboravio sam da dodam uz osvrt na Dušanov post...mene stvarno najmanje u životu zanima fensi spot koji mu je finansirao Telenor kao i šta je Telenor mogao sa tim novcem...Slobodno neće nahraniti ni gladne ni, žedne...tako da me baš briga za njih, njihovu lovu i spotove...komentarišem muziku...a, spot nije vrijedan komentara...koliko god uložili i makar ga snimali na Marsu - moje sviđanje ne može da se "kupi" tako...to su neke od onih stvari što su sa jedne skupe, a sa druge strane jefitne. Tako isto mislim i za muzičku produkciju - to što Vlado ima tako moćan studio - daleko je od toga da on za mene bude "bog" i da padam ničice pred svakom pjesmom koju on pusti. Ja jasno odvajam muzički i produkcijski kvalitiet...Vlado je imao oba, ali mislim da ovaj prvi ne razvija..eto time ću zaključiti ovaj moj skromni referat , dodavši jednu već patetičnu , ali istinitu frazu - " Ne može se sve kupiti novcem"