Quote:
Originally Posted by Denyken
ciao idekius
prije svega da ispravim jednu povijesnu nepravdu  naime ja nisam radio Let 3....ne volim da se kitim tudjim perjem i vec ima par dana da sam molio moderatora da ucini "ispravak netocnog navoda " u opisu moje malenkosti  ...eto i to se sad zna pa mogu prijeci na odgovor na tvoje pitanje..(nadam se da te nakon ovoga jos zanima  )
imao sam srecu da sam od bivseg zaposlenika jos bivsijeg Jugotona otkupio par Neumann-a km84 mikrofona...vjerujem da znas o kojima se mic-ovima radi a i legenda kaze da je to prvi mikrofon koji je koristio phatom power 48v...uglavnom nakon svih silnih eksperimentiranja sa raznim tehnikama tipa xy,ortf,spaced par,jedan mic na rezonantni otvor drugi u visini ramena usmjeren prema korpusu gitare...shvatio sam da je za produkciju koju radim i vrste aranzmana kakve radim najbolje pozicionirati jedan km84 u nivou 12 polja gitare pod nekih 35-45% usmjeren prema rez.otvoru oko 30 do 40 cm udaljen...na taj nacin i po mogucnosti da je gitara u pitanju Martin Dreadnought tipa D28 .. i u rukama pravog majstora...snimanje akusticne gitare je doista zadovoljstvo i jedan od onih soundova koje kad snimis ti de facto postanu vjecni kriterij kvalitete ispod kojeg..kad ga jednom probas i dozivis..vise jednostavno ne ides
|
kao asistentu u nekoliko studija, ucinilo mi se da se vecina iskusnijih engineera koristi 1 mic pri snimanju akusticne gitare i da prije svega brinu o kvaliteti zvuka samoga instrumenta u relaciji s materijalom. isto tako, jednom kada engineer postane prepoznatljiv po svojem zvuku (recimo da postane producent) onda je obicno trazen zbog istih, prepoznatljivih kvaliteta svojeg zvuka. mnogi producenti imaju (uz vec navedeni mic) i kombinaciju preamp/EQ/compressor kojeg koriste skoro ekskluzivno za akusticne gitare. u tom kontekstu (a recimo da se radi o nekoj rock baladi gdje elektricne gitare igraju manju ulogu u auralnom prostoru) ono sto mene zanima je koji preamp, koji EQ Denyken koristi, koliko low-enda automatski (i da li uopce) izbacuje van, te da li koristi compressor (i koji mu najbolje sjeda). tnx
k