EDIT: Preteche me nas gost

. No nema veze. Post ostaje kao mali info o ribbon micovima.
Ovo je dobro pitanje, posto sam slicna rijetko vidjao na forumu (u vezi ribbon mic), tako da i mene interesuje isto. Ja bih samo kao uvod, za one koji malo slabije poznaju ovu vrstu mikrofona, dodao sledece (da iskoristim to sto sam sebe upravo malo potsjetio o osnovama rada ovih mikrofona):
Ribbon mikrofoni su mikrofoni kojima je zajednicka sledeca konstrukcija: jedna traka (ribbon) postavljena izmedju polova magneta osciluje pod pritiskom talasa nadolazeceg zvuka, pri cemu pomenuto oscilovanje generise/indukuje elektricnu struju (zavisno od izvedbe, ta struja moze da se indukuje ili u samoj traci, ili u polovima elektromagneta). Zbog ovoga su najcesce bidirekcionalne izvedbe ("hvataju" najbolje zvuk iza i ispred samog mikrofona). Posto traka prihvata talas pod pravim uglom i ne sadrzi neravnine (nije oblikovana kao kupa u dinamickim mikrofonima) pri tom je veoma male mase, zajednicka osobina prvih ribbon mikrofona (koja se zadrzala i danas) jesu dobar frekventni odziv na gotovo svim udaljenostima snimanja i veoma vjerno "prenosenje" visokog spektra zvuka.
Mane su osjetljivost same trake (nisu za otvoren prostor, i cesto se koriste pop filteri kako se disanjem/izdisajem ne bi ostetili kada se npr snima vokal), niska impendansa i nizak nivo signala (barem u prvim verzijama), kao i nesto visa cijena.