View Single Post
Old 15-03-2009, 06:34 PM   #16
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Question Re: Funk Instrumental

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Ja zaista ne znam sta vi podrazumevate pod "Fank" iako su me dugi niz godina nazivali "Funky" Po meni, pravi, izvorni funk su bili "Head hunters" sa a i bez Herbie Hancock-a, na primer Chameleon, ili "Man child" ili "Straight from the gate", zatim Brecker brothers i numera "Some skunk funk" sto je bila duboko promislljena muzika, izvedena na "zivo", sa izvrsnim sviracima, a nikako kako mali "Djokica" zamislja, slozena iz raznih gotovih segmenata, mada ne osporavam vrednosti takve muzike, jedino ne bi trebalo da se zove "Funk". Pokusavam da se ne pro......m kao neki "nadobudni matorac", ali stojim iza onoga sto kazem. Funky nikako ne moze da bude instant, ready made tvorevina, stila americki TV meal, nego se stvara interakcijom veoma, veoma dobrih sviraca i ideologa, na primer Herbie Hancock, George Duke, Quincy Jones, Brecker Brothers, Graham Central Station (grupa) pa i Earth, wind & fire, ili Average White Band... Sve je to, pomalo ili malo vise Funky, a ne neki klinci koji sloze par loopova ili ready made linija.
Groove, muzikalnost i uopste TALENAT je majka svakog Funk-a
Srecan rad, i mnogo strpljenja!!!
Čika Slobo, cijenim da si "stari vuk" i znalac...ne znam odakle da počnem, jer si mi otvorio dosta materijala za odgovor...u pravu si ti da je funk način sviranja, ali cudi me od tebe kao starog aranzera i kompozitora da preskaces to da je funk i način aranžiranja , a bogami, podjednako je bitna i boja instrumenta...čini mi se da si pomenuo "Chameleon" - eto ti prijmera koliko je boja bitna- onaj bass sa Arp Odissey-ja koji je Herbi koristio je ušao u antologiju kao funk bass...da ne pominjemo Bootsijeve boje na bass gitari, onda bas sa Mini Mooga koji je koristio npr. Gap Band itd itd. Da ne pominjem sve zvukove koji su ostali poznati sami po sebi i koji su nakon toga godinama rabljeni, ili kao semplovi, ili kao reprodukcije. Prosto mislim da je to netačno da je fank samo u sviranju. Naravno da jeste velikom djelom, ali neki karakter instumenta prosto nije funky, pa makar ga sviro ti ili Džordž Klinton!
Sa druge strane, jedno je slagati svoje, a drugo tuđe lupove! Ja u životu nisam stavio tuđi lup! Čak idem dotle da ni tuđe boje ne koristim, tj. presete, već pravim svoje. Šta mogu - odsviram, a šta ne mogu - nacrtam mišem! Jedino što koristim to su , naravno, udarci budnjeva od kojih pravim ritmove , jer ih ne mogu , da prostiš , proizvesti iz....

Takođe, oko samog značenja i primjene izraza Funk u muzici - za mene je doosta sirok spektar toga što se može svrstati u funk...jedna od rasirenih predstava, koja je meni prilicno korektna , je to da je funk sva ona muzika u kojoj je akcenat , tj. noseći faktor kompozicije i aranzmana ritam na bubnju i groove na bassu...

evo da se posluzimo i zvanicnim izvorima

Funk is an American musical style that originated in the mid to late 1960s when African American musicians blended soul music, soul jazz and R&B into a rhythmic, danceable new form of music. Funk "de-emphasizes melody and harmony and brings a strong rhythmic groove of electric bass and drums" to the foreground
balthazaar is offline   Reply With Quote