View Single Post
Old 15-03-2009, 02:46 PM   #12
RokStudio
Member

RokStudio's Avatar

Default Re: Gde nabaviti?

Koliko sam ja ukapirao, te split klime sa izmenom vazduha ne rade ventilaciju već samo izbacuju vazduh napolje, a ulaz je uvek u sobi. Klima koja uzima spoljašni vazduh i ubacuje ga u sobu košta oko 1000 evra i kači se na plafon ili stoji na podu u nekoj pomoćnoj prostoriji, dok njen spoljašni deo koji služi samo da kruži klimatizacionu tečnost izgleda kao spoljašni deo običnih split klima i stavlja se napolju. Na unutrašnji uređaj se priključuju cevi koje vode napolje i u sobu (min po 2 komada, da vazduh kruži), pa su tu rešetke, prigušivači buke, ugrađivanje.... bez 2000 evra ni pomisliti na ventilaciju s klimatizacijom.

Ako se radi SAMO o ventilaciji, onda ima da se kupe ventilatori na koje se kače isti kanali kao za ove gore klime i takav ventilator košta oko 200 evra. Sa sve kanalima i dodacima može da ispadne više nego duplo jeftinije od kompletne ventilacione klime, ali onda ostaje problem kako klimatizovati prostor kad vazduh stalno struji - obična klima računa na to da će koristiti isti vazduh (tj vazduh koji se sporo zamenjuje onim od spolja) i postepeno ga klimatizovati, dakle mora biti jača - to košta a i pravi buku, pa smo opet došli kad se sve sabere do uporedive cene, a dobili problem buke...

btw da li iko zna gde kod nas mogu da se nađu "resilient channel", sličnih onima Auralex RC8. Znam da ima u Rijeci, da li ima negde u Srbiji nešto slično da je neko nekad otkrio?

Last edited by RokStudio; 15-03-2009 at 02:48 PM.
RokStudio is offline   Reply With Quote