View Single Post
Old 14-03-2009, 09:45 AM   #3
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Default Re: PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/

Pre 3 dana mi je stigao Cubase 5, jednostavno receno sam odusevljen.
Sve stvari koje su ranije falile (ukljucujuci i cuveni sistem PT rutiranja signala) su sada tu. Ruting sve u sve, VST3 koji omogucava da svi pluginsi nije bitno sta su VST instrument ili comp/eq mogu biti side chainovani. Rutiranje audio kanala direktno u VST sint zarad nekog procesinga ako je potrebno, Audio slicing i Pitch kvantizacija rade sjajno.
Ukupan zvuk progama ( sto je najcesca zamerka Nuendu 3 ili Cubaseu SX3) je potpuno druga prica, stvarno zvuci bolje . Isto se odnosi i na pluginse koji dolaze standardno u paketu, ima ih po prilicno i koliko sam do sada isprobavao sve mi zvuci ako ne odlicno onda barem vrlo dobro, jako prijatno sam iznenadjen Reverence convolution reverbom, kazu da jako lici na Altiverb i zvucno i vizuelno, ne bih znao da kazem da li je tako posto nikada nisam koristio Altlverb ali meni se jako svidja. Da skratim, za tu cenu ( oko 550 euro dinara) mislim da je vise nego odlicna kupovina. Naravno fale stvari koje se ticu videa ( edit mode ) sto je zadrzano kao privilegija za Nuendo.

PT, ono sto sam primetio jeste da je zvucno bolji i sistem rutiranja signala ( to je vazilo u odnosu na N/C3 ). Nisam ga koritsio dovoljno da bih zasao dublje u njegov sistem da bih tacno znao da kazem sta valja a sta ne. PT jednostavno nije moj nacin rada, sto naravno ne govori da je los samo je koncipiran onako kako meni ne odgovara. Ono sto mogu da kazem sa sigunoscu da jeste minus ( po meni ) je to da je PT samo HD a sve ove LE i M audio verzije su samo bacanje para, posebno ako uzmemo u obzir Logic 8 i Cubase 5 i sta sve dobijate i u kom kvalitetu za te pare. U tom svetlu dobar PT rig kosta blizu 20.000 eura sto je za danasnje pojmove u ovoj krizi preozbiljna investicija.