Quote:
Originally Posted by Klarinetista
Moj glas za zx3!!!
Za razliku od prethodnog modela zx5, koji je po meni najveca sramota u istoriji kompanije (unutra su eminence zvucnici od 50 evra   )
|
Izvini, ali... ili si nešto pobrkao ili te je neko gadno nategao!
U Zx5 kutiji je ElectroVoice DXV3150 zvučnik koji je konstrukciono identičan zvučniku iz Zx3 (samo je 15" promjera, jel...)
Nakon dvije godine konstantnog rada na 6 komada Zx5 kutija (u jednom malo većem sistemu, gdje ih kačimo na trussove na nekoliko metara visine) mogu samo da konstatujem da je Zx5 jedna od najboljih kutija u nižoj cjenovnoj klasi koju je EV ikada napravio!
Najveći problem sa Zx5 kutijama je zapravo u glavama naših ljudi koji razmišljaju na sledeći način:
"Petnaes'ka u basu i još 600W. Ma to je sve što mi treba za svirku. Ponesem čet'ri kutije i Powermejta i ima da sve razvalim!"
Jes' al malo sutra... Zx5 je kutija koja je definitivno namjenjena za rad u sistemu sa basovima. Znači, kao full-range kutija je poprilično neupotrebljiva, jer što je više tjeraš ona više ide u gornji spektar. Kada na to dodaš poprilično veliku decibelažu i "dobac" te kutije dođeš do zaključka da je za male klubske svirke apsolutno neupotrebljiva. No, kao što rekoh, za to nije ni namjenjena.
I još jedna stvar... Zx5 je moćna kutija koja ne trpi balava pojačala. Ja svoj set tjeram Lab Gruppen fp3400 pojačalom i to je definitivno dodatni faktor koji čini da te kutije zvuče tako kao zvuče. Pokušaju tjeranja raznim aktivnim mikserima i pojačalima C klase uglavnom neslavno završe.
I kad sam se već raspričao... ljudi od tezge koji vole mekani i masni zvuk 15" basa obično biraju Zx4 kutiju, koja je (po meni) malo zalutala u Zx priču, jer konstukciono i zvučno nema previše dodira sa ostalim Zx-ovima. (
Moguće da je Klarinetista mislio na nju.) U njoj je poprilično slabašan i mek zvučnik, ali je upravo to i čini pogodnom za varijante upotrebe sa aktivnim mikserom i bez basova; tako da vjerujem da je "četvorka" i napravljena da popuni taj segment tržišta.
Pozdrav!