View Single Post
Old 09-03-2009, 01:33 PM   #22
gregor z
Moderator

Default Re: Mastering pitanje?

Hej Artur!

O.K., moje dosadašnje iskustvo je takvo:

1: šta biva sa odnosima pod tolikim pritiskom limitera?

Odnosi se uvijek mijenjaju, nekad više nekad manje - u biti je to i svrha masteringa da se dinamika frekventno izbalansira.
Glavni problem je loša kontrola transienta u mixu, koji onda nestaju sa procesiranjem sa kompresorom ili limiterom na masteru- najviše puta sner ili kik - što je potpuno jasno , jer kompresor ili limiter skida on što je iznad thresholda.....i to su ti tranzijenti.....

Osnovna ideja je da se kontrolira sve transiente u mixu na solo instrumentima i onda radi "dinamiku" sa "fader ridingom" ili "crtanjem" automatike.

2: Mnogi su jednostavno kupili TC Finalizere

Ja sam kupio prvi Finalizer 2 mjeseca zatim kad je izašao...97 godine ?
I napravio sam mu tri upgreda, na kraju na 96k - dok ga nisam 3-4 godine nazad prodao jer mi nije više trebao.
Moram reči da je bio to bitan dio mog uspjeha u 90ima kao miker i producent, jer sam mogao radit glasnije i "jače" mikseve. Mackie 8bus - na master insert DBX 160SL -Finalizer - !!!
Sve sam miksao pod "opterečenjem", nekad toliko radikalnim . da danas ne mogu to ni zamislit - ali miksevi su u najviše primjera radili i na radiu i u klubovima.....a dosta puta ne na vinilu.....

Problem je u tome da umjesto da bi sredio dinamiku u miksu, oslanjaš se na final comp/limiter koji ti na kraju toliko izdistorzira dinamiku basa da to nema više "puncha" ni "lijepih" visokih.....sigurno možeš sa tim postići interesantne efekte i napraviti vrhunske mikseve - ali to je onda to. Ako to ne radi dobro ili vrhunsko , ne možeš to ispravit sa nekim dodatnim masteringom - a ko češ skinut finalizer ili master pluginove sve če ti ič u "crveno" - znači distortion. Ako to staviš na vinil, bit če na kraju tiši od "nefinaliziranog" mastera.....zašto=stvar druge debate......

nema tu ništa loše....finalizer je veoma dobar alat ako ga znaš podesit.....
i ne upotrebljavaš Wizard mode.....

3: Dakle, smixao sa njima, pogasio ih, odneo u studio, i tamo replicirali sa ozbiljno lepim i skupim spravama

Točno tako, to je pravi način rada danas.....važno je samo da se počneš oslanjati na bonitete final processinga tek na kraju. Jer dobar mix radi bez final processinga. I kad napraviš maximum na solo trakama ("očistiš" nepotrebne frekvencije i nepotrebne transiente/dinamiku, staviš soundove u neki EFX, napraviš group ili parallel compression i veoma bitno "odfuraš" automatiku preko cijele pesme....etcetcetc) - onda stviš na master eq, compressor i limiter i ideš još malo sredit mix i omjere.....i dobiješ puno bolji rezultat sa više dinamike, puncha i glasnoče u usporedbi sa miksom koji od početka radiš pod opterečenjem.....i najbitnije: ne trebaš toliko terat limiter ni kompresor tako da ne gubiš tranzijente i punch.....

Onda sve skupa fino skineš i šalješ u mastering dve verzije , jednu sa tvojim final processingom da može taj koji radi mastering čuti šta želiš.... i jednu bez final processinga .
Meni se svake toliko dogodi , da ne mogu napraviti bolji mastering od originala zbog pumpinga i distortiona u songu koji dobijem za mastering jer ima toliko poseban karakter , da ga ne mogu replicirat..... i zbog toga je i verzija bez takvog processinga neupotrebljiva.

ali u najviše primjera takvi songovi ne rade ni na radiu niti u klubu....rade samo na malim kompjuterskim spikerima i to je to.....sa veoma rijetkim iznimkama.....

4: Dakle, šta biva sa tranzijetnijim delom materijala koji si namestio u mixu da ti radi kako želiš, posle spaljivanja na masteru?

Skoro ništa, ostaje najmanje takav kakav je....u najviše primjera mogu dinamiku i tranzijente "pojačati" ili bolje rečeno, napraviti bolji groove pjesmi. Kod produkcija koje ja miksam ili masteriram na kraju stavim 1-3 db limitera i to je to.
Nikako ne spaljujem transiente, osim ako jer to želja klienta.....najviše rada je u pravoj ekvalizaciji i u podešavanju kompresora na masteru.....

5: pretpostavljam da si isprobavao sve varijante, pa me zanima da podeliš još neku reč i iskustvo sa nama.

Jesam, mastering za druge počeo sam radit odmah kad sam kupio Finalizer, sve od tehna , popa, rocka, reggaea etcetc.....playback sa jednog data digital in u finalizer - na njegove konvertore insertirao DBX 160 SL + Amek 9098- digital out snimao na drugi DAT (kasnije na CD, i još kasnije u DAW).

Tokom godina sam promjeni dosta zvučnika, konvertora i svega i svačega , tako da danas to radim kombinacijom analogije i digitalije.....i puno bolje nego nekad....

Mogao bih o tome napisati svašta......ali sada nemam više vremena.....ako nekog zanima mogu kasnije ukratko napisat kakav redoslijed sprava i kakve settinge upotrebljavam kod svojih klienata i produkcija.......

Pozdrav,

Gregor Z

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline   Reply With Quote