Quote:
Originally Posted by gregor z
evo mojih 5 centi........
NAJBITNIJE OD SVEGA JE : DA MIKSATE I PRODUCIRATE DO POSLEDNJE FAZE (Kad mislita da ste napravili sve ?to znate i mo?ete u mixu) BEZ KOMPRESORA I LIMITERA NA MASTERU!!!!!
Onda stavi? na master ?to bolji : eq, kompresor, limiter i napravi? neki prototip master - tu pravila ili magic preseta nema - a ima na netu miljon tutoriala - mnogo lo?ih - i nekolicina dobrih.....ako mastering uspije ostavi? - inače skine? sve sa mastera i ?alje? u neki mastering studio......ima toga danas puno - mo?e i kod mene
Ja svoje top produkcije ?aljem u Nautilus mastering (Milano),Giovanni Versari mi je dosad sredio puno produkcija i digao ih na neki level koji nisam bio u stanju napraviti sam...(Carl Cox, Magnifico, Umek.....) i uvijek sa smije?kom platim račun....... 
|
ovo je upravo krucijalno pitanje oko koje se spore i mnogi producenti na stranim forumima. Dakle, jedna je ta teza, mixati prirodnom dinamikom, i dati nekom da ti napuca nivo.
Logično pitanje koje sledi je - šta biva sa odnosima pod tolikim pritiskom limitera? Svi odreda kukaju kako im potom nestaje punch-a na tim levelima, da bubnjevi nestaju i sl. Mnogi su jednostavno kupili TC Finalizere (ne kažem da su u pravu), i mixaju kroz njih, i rade fine-tunning mixeva pod opterećenjem. Ja sam dosada uglavnom mixao kroz neki radni nivo limitinga, i zatim popravljao koliko mogu. Jednom prilikom sam tako radio, i nosio ceo album na mastering u ozbiljan studio, ali sam exportovao bez mojih master plugova. Dakle, smixao sa njima, pogasio ih, odneo u studio, i tamo replicirali sa ozbiljno lepim i skupim spravama ono što sam ja na mixevima čuo. Rezultat je ozbiljno glasniji i meni prijatniji od mojih probnih verzija sa pluginovima.
E sad me samo zanima, na osnovu čega si ti izneo toliko decidno svoj stav, pretpostavljam da si isprobavao sve varijante, pa me zanima da podeliš još neku reč i iskustvo sa nama. Dakle, šta biva sa tranzijetnijim delom materijala koji si namestio u mixu da ti radi kako želiš, posle spaljivanja na masteru?