View Single Post
Old 08-03-2009, 11:17 PM   #2
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: A=440 Hz ili F=432 Hz

Quote:
Originally Posted by pleon View Post
znaci iz tvog iskustva, velis, da nije vrijedno tolkog truda..
Meni se činilo da nije. "Pre?timavanje" uzima puno vremena. Npr. većina syntheva, koi i podr?avaju alternativni tuning, čim promjeni? preset resetiraju i tuning na standardni. To je tlaka, pa onda odjebe? presete, ?to mo?da i nie lo?e, ali uzme vremena. Pa otvori? neki VST drum machine, pa detunaj kasu, dobo?... ode vremena. Učita? dobru wav teksturu, pa je mora? transpose-at. Banke za sampler - opet detune.

Neko vrijeme me to zabavljalo, ali na kraju mi je počelo ić na ?ivce.

Quote:
za pocetak, sada je sve u 432hz, posto me zanima ambijentalna glazba, to bi gustoca koja nastaje spustanjem za 8 hz trebala biti prikladana.
U ambijentalu je razlika osjetna, da. Sve bude malo razgovjetnije i fluidnije, akordi zvuče ljep?e, duboki tonovi također.

Quote:
zapravo, cijela ta prica oko frekvencija i harmonika mene sada zanima u kontekstu analognih LP filtera, tj. dodatnih harmonika nesto nize, iste ili vece glasnoce u uspordbi sa fundamentom, a nastaju pri visokoj resonanci filtera, pri cemu dolazi do interferencije valova kao i kod istodobnog sviranja intervala u nejednakim tonskim sustavima (unequel temperaments - valjda sam dobro prevel ovaj pojam), ili u equel temperaments ali rijedje
- ovisno o visini note, postavci KB treking itd.

pa me zanimalo sto se to tocno dogadja, cisto u fizikalnom kontekstu, te muzicka primjenjivost u filozofskom i povjesno-evolucijskom kontekstu. a to ce ici puno brze uz pomoc spoznaja iz ovih knjiga, nadam se
O tome zbilja ne znam ni?ta, ali ako otkrije? ne?to zanimljivo... svakako javi! Zanimalo bi me, pa makar i kao kuriozitet.