Quote:
Originally Posted by Slumdog
Ako moze preporuka iz iskustva za kompresor i Eq(izgleda da je to najvaznije),a dobio sam informaciju da je izotope ozone dobar za mastering,jel to drzi vodu?
|
Ima jedan "logičan" rezon koi ka?e ovako.
Mastering bi trebao (između ostalog):
1 - korigirati neke propuste nastale u mixu.
2 - prilagoditi mix nekakvom "optimalnom" omjeru glasnoće, tako da kad npr. promjeni? CD u playeru ne dolazi do pretjerane razlike u glasnoćama između dva CD-a.
Uzme? li u obzir te dvije, recimo osnovne funkcije masteringa, postaje jasno da:
1 - ako u mixu nisi uspio rje?iti sve probleme, sve su ?anse da će? masteringom napravit jo? veće sranje. Da si znao rje?it problem, rje?io bi ga u mixu. S te strane, radit mastering vlastitih track-ova je apsolutno besmisleno... zar ne?
2 - ako ikad izda? svoju muziku, izdavačka kuća će rje?iti problem "ujednačenosti" volumena onako kako oni smatraju da to treba učiniti, pa opet nema smisla da sam sebi radi? mastering.
I za kraj, tajna nie u tome koi plug-in je dobar za mastering, a posebno ne u tome koi preset je dobar. Tajna je u tome da prvo zna? ?TO treba napraviti, a da si znao... napravio bi to u mixu.
Dakle najbolji mastering je onaj kad mastering nie potreban (barem ne kao "korektivna kozmetika" ), a ako se već radi, najbolje je da ga radi netko tko nie bio uključen u proces mixanja, i tko stvar čuje po prvi put.
Moj iskreni savjet ti je da se ne opterećuje? masteringom, nego radije svu pa?nju posveti mixu, a mastering prepusti nekom drugome, jer vrijeme koje utro?i? na mastering vlastitih stvari je velikum dijelom bačeno u vjetar.