Pozdrav i... dobrodo?ao!
Tema je dosta stara, i ba? simpatično ?to si me podsjetio na nju. Knjige koje spominje? nisam čitao, ali sam dosta eksperimentirao sa samim zvukom, i isprobao sam desetke tuning skala, od koih sam neke i sam radio sa programom "scala".
Već kad si obnovio topik, mo?da nie lo?e da malo sumiram svoje iskustvo sa alternativnim tuningom.
Po mom skromnom iskustvu,
it's not worth the fucking effort!
Iako različiti tuning mo?e drastično utjecati na konačan ishod, iako postoje skale koje zvuče puuuuno bolje od "equal temperament"... produciranje takve glazbe je stvarno "pain in the ass". Čim počne? koristit alternativne skale kompletan produkcijski sustav prestaje biti "user friendly", jer većina VST-a ne podr?ava alternativne skale. Osobno smatram da je taj kompromis, čak i za hobiste poput mene, pre velik.
Jedino ?to IMO ima smisla, je "global detune" za -31 cent svih instrumenata, čime se A pomakne sa 440 na 432 Hz. However, razlika je čujna isključivo u ambijentalnoj, i vrlo atmosferičnoj glazbi, gdje dominiraju harme a ne ritmika, ili u stra?no brzim, trance stvarima, gdje je tempo od 144 BPM-a (2,4 Hz) koherentan sa 432 Hz, pa ukoliko je root bassline iz A, i ima "drone" funkciju (svira 16-tinke), stvar zvuči daleko "otvorenije" nego ako je bassline u nekom drugom tonu, ili u klasičnom tuning-u. Međutim, kada su u pitanju trance "floor killer-i", isti efekt moguće je dobiti klasičnim 440 tuning-om, s time da se tempo podigne na 146,66 bpm-a, ?to je puno jednostavnije nego pre?timavanje svih instrumenata
S ostalim ?anrovima nisam pretjerano eksperimentirao, pa ne znam koliko u praksi ta ideja ima smisla. Osobno smatram da mi je eksperimentiranje koristilo, jer sam dosta toga naučio, i počeo sam obraćati pa?nju na koherentnost svih modulacija u stvari. No da je time moja glazba postala bitno bolja - nije
Anyway... puno sreće u eksperimentiranju, i svakako nam javi dojmove.