Plan je da se uradi komplet soba od drvene konstrukcije unutar postojeće prostorije:
- Pod će biti od greda 10*12 na 60 cm razmaka sa 3 sloja na njima (drvo, gips, drvo). Grede le?e na gumenim kockicama a prostor do poda između greda je ispunjen kamenom vunom.
- Zidovi su sa po 2 sloja gipsanih ploča sa obe strane, na uglovima soba su pričvrćeni za vertikalne grede ?irine 15 cm, a unutar zida su grede 5 * 10 cm naizmenično pričvr?ćene za ploče sa jedne i druge strane na 60 cm razmaka, dok je ceo prostor ispunjen kamenom vunom. Ovako se dobija odvajanje spoljnjeg i unutra?njeg dela zida.
- Plafon su grede postavljene na zidnu konstrukciju ispod kojih su za?rafljene jedna iverica i jedna gipsana ploča. Grede imaju dodatnu potporu od akustičkih kuka kojima su zakačene za plafon originalne sobe. Iznad ploča je kamena vuna, s gornje strane nema ploča (ne mogu ni da se ?rafe odozdo a i nemaju mnogo efekta ako su ploče s obe strane za?rafljene na grede)
Svi spojevi ploča se dihtuju nepropusnom masom. Ploče su debljine 15-18 mm. Koristim ivericu umesto osb jer je znatno jeftinija a ima slično dejstvo, a uop?te koristim i drvo a ne samo gips jer je bolje me?ati materijale zbog različitih osobina na različitim frekvencijama.
Nere?ena pitanja:
- Ventilacija: ne znam da li da idem na poor man's re?enje da samo sprovedem 2 ?iroke, dugačke fleksibilne cevi koje bi od prozora vijugale na plafonu i bile oblo?ene i tako ote?ale put buci i zakačio ih na sobu negde gore i dole i obezbedio strujanje vazduha... ili da idem na pravu ventilaciju.
- Nisam sasvim siguran kako tačno da vr?im spojeve na ivicama sobe da bude ?to manje prenosa npr sa spoljneg dela zida na pod i plafon unutra?nje sobe. Takođe ne znam najbolji način pričvr?ćivanja greda jedne za druge. Moraću jo? da istra?ujem.
- Vrata: moram da vidim gde se kod nas mogu nabaviti najzgodnija vrata koja neće da upropaste celu stvar
Ima tu jo? gomila sitnica - struja, kablovi... ali to su formalnosti i na tome jo? radim.
Orijentaciono sam sračunao da će me ova sama soba ko?tati oko 5000 evra, posle čega sledi, naravno, uređenje njene unutra?njosti akustičkom obradom, ?to će biti poseban projekat.
Ako neko vidi rupu u ovom planu, recite mi.... jo? nije kasno