View Single Post
Old 05-03-2009, 10:19 AM   #3
RokStudio
Member

RokStudio's Avatar

Default Re: Gde nabaviti?

BIGZ je, kao što mnogi znaju, masivna predratna zgrada u Beogradu kod mostarske petlje koja je napravljena da u njoj bude državna štamparija, a sada je prodata i vlasnik izdaje te stare hale i kancelarije. Mnogi bendovi zakupljuju tamo prostor za svoje probe, a ima i nekoliko studija, mada ne znam ni za jedan predviđen za snimanje živih instrumenata. Svi prostori koje sam video tamo su netretirani ili poptuno neadektvatno traterani (tipa: zavesa na prozorima, zalepljen azmafon za zid. Svaka bučnija aktivnost čuje se prilično glasno po hodnicima, napolju (što je problem komšijama na Senjaku koji se bune) i, kako kažu, onima ispod i iznad. Ja sam imao sreću da nađem prostor u kome se jedna soba nalazi na samom uglu zgrade; jedan zid je bez prozora a drugi sa. Treći zid je zajednički sa požarnim hodnikom. a četvrti sa ulaznom sobom - dakle nemam direktnih komšija. Međutim, ne samo da se prilično čuje (probao sam s dobošem), već postoji i ubeđenje ljudi koji rade u izdavanju prostora da se to MORA čuti i da zato treba da koristim prostor samo od 17h (kad nemuzički biznisi prestaju da rade pa možemo da lupamo mi ostali) do 22h (posle čega bi komšije u susednim zgradama počeli da se bune). Oni to, naravno, ispravno govore iz iskustva jer niko se nije potrudio da adektvatno izoluje svoj prostor. Naravno da će bubanj da probija i na donji sprat i u hodnik, bez obzira što su to debeli betonski zidovi. Takođe, kada drugi sviraju zvuk dolazi i do te sobe, a tu je i konstanto brujanje saobraćaja sa petlje, tako da bez izolacije ne bi bilo tišine potrebne za bilo kakav ozbiljniji rad.

Dakle, ja sam rešio da uradim šta mogu po tom pitanju kako bih napravio prostor u kome ne moram da mislim na problem buke i u kome, nadam se, može da se svira 24h. Moguće je da je bilo lakše naći prostor u podrumu neke zgrade sa manje potrebe za izolacijom, ali ovo mi odgovara i po lokaciji i po drugim kriterijumima i mislim da je izvodljivo, a i imam veliku želju da uradim takav projekat, nešto što nije samo da "drži vodu". Prostorija je veličine 6.35 * 5.40 (visina 3.60) uz prijemnu sobu 6.00 * 3.28 (njom ću se baviti kasnije).

Last edited by RokStudio; 05-03-2009 at 10:21 AM.
RokStudio is offline   Reply With Quote