Thread: Melodija Menge?
View Single Post
Old 01-03-2009, 11:01 AM   #18
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Melodija Menge?

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
U stvari, melodija može da bude odličan instrument da se povade delovi. Sve zavisi iz koje godine je.
E, baš tako. Isto važi i za Jolanu. Ali meni (a verovatno i Oggyju) kada neko pomene te dve firme prvo padne na pamet ono "zlatno" doba s kraja 70-ih i početka 80-tih kada su te dve firme harale muzičkim prodavnicama širom SFRJ.

Imao sam Jolanu Iris (kopija Telecastera).Bila izrađena k'o da su je pravili gimnazijalci na času Tehničkog obrazovanja od dasaka koje su preostale kada je škola menjala krov... Ruku na srce bila je ipak stabilnija od Stagga. Koliko kapiram Stagg radi pola godine pa se raspadne, ova je godinu ipo dana koliko sam je imao bar bila ista...

Imao sam i Melodiju Jumbo II (12 -žičani dreadnaught) i ona iskreno rečeno uopšte nije bila loša - imala šipku u vratu, štimovala (koliko sam ja umeo da je naštimujem), cimao sam je svuda, sudarala se sa putnicima po autobusima, vozovima i trajektima (naravno bez kofera) ali je radila. Zeznuo sam se poklonivši je nekom detetu koje je kao htelo da svira. Niti je dete nastavilo da svira, niti sam ja kupio sledeću akustičnu gitaru...

Ali Melodija električne, tj. "solo" gitare iz tih godina... mislim da je to jedina firma u svemiru koja je bila gora od Jolane.

Pozdrav

P.S. (edit) Super je onaj spisak umetnika na Jolaninom sajtu:

http://www.jolana.eu/artists.html

P.P.S. Mada je navodno Džordž Harison svirao Jolanu pre nego što su Bitlsi postali face (to piše na naslovnoj strani istog sajta). Valjda je kupio dok su tezgarili u Hamburgu. A možda su tada to i bili bolji instrumenti.

Last edited by awacs; 01-03-2009 at 11:07 AM.
awacs is offline   Reply With Quote