Thread: Kojeg ibaneza?
View Single Post
Old 28-02-2009, 02:19 PM   #68
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Kojeg ibaneza?

Ljudi će do prekosutra da pričaju o tome ?ta je dobar ton a onda na kraju malo njih i namesti dobar ton (ne mislim na bilo koga ovde u temi pričam uop?teno) Dakle, stalno se zapostavlja taj ljudski faktor, koji omogućava da se sve ono ?to ?atro "ne mo?e" upravo uradi tako. Pa bilo to snimanje clean gitara na hum-u ili pravljenje dobrog tona na gitari od 200 evra.

U praksi je najbitniji čovek i da on razume ?ta radi, a u praksi sve te priče koje govore ?ta je "pravilan" način da se dobije neki ton treba slu?ati samo kao grube smernice naravno da je:

- moguće napraviti organski ton na EMG-ju
- naći ponekog Ibaneza koji nije smeće
- Yngwie odsvirao poneki nenadjebivi solo u prvih par godina karijere dok nije postao smarač
- moguće snimiti rock pop gitare na powerballu ili ?ta već i snimiti moderan metal na starom marshall-u
- snimiti clean na hum-u
itd

Mislim, ljudi se hvataju za gluposti, na primer PRS je prodao muda za bubrege, Custom shop gibson gitaru samo malo prepakovanu po dizajnu i svi govore o nekom PRS tonu, kao da se dve gitare koje su mahagoni-maple top sa lepljenim vratom toliko značajno tonski različite da je nemoguće dobiti i na nekom gibsonu isti ton. Generalno gitarska industrija je u potpunom nedostatku ideja i stagnaciji, i ni?ta se su?tinski novo nije desilo u gitarskom mainstream-u već godinama, samo se krade međusobno i dizajnerski minorno modifikuje. Realno, najbolje snimljene gitare i zvuci su se već desile, i slabo ?ta se de?ava i po tom pitanju. Mislim da tu postoji malo i sindrom toga da je nekome gitarizam i neka vrsta sakupljačkog hobija (bar prema finansijskim mogućnostima) i tog lo?enja kao "E ovo je sad najbolje". Ima koliko god hoćete takvih tema na stranim forumima, ljudi koji imaju dovoljno novca i previ?e slobodnog vremena a u praksi nisu gigging musicians, i sviraju pop kući sede i palamude kako je ovo bolje od onoga, upoređuju sve od godi?ta jedne iste gitare do različitih vintage pedala koje da im neko napravi blind test ne bi ni mogli prepoznati u praksi.

Po meni, nema najboljeg, gitara je alat, i nekad naravno treba izabrati alat prema tome ?ta je zadatak uraditi, za mene se tu zavr?ava priča. Bitno je da je instrument kvalitetan i svrsishodan onome za ?ta nam je potreban, naravno. To je to, nije bitno ?ta pi?e na njemu, sve ostalo je prodaja magle.
Dushan_S is offline   Reply With Quote