Quote:
Originally Posted by SumAnuT
Ne bih se slozio sa ovim.
Za mene je istinski audiofil, zavisnik od dobrog zvuka, a takvome je zvuk na prvome mestu, kako nesto izgleda je potpuno sekundarno.
Secam se price na benchforumu, gde je bio neki lik koji je 80-tih godina u garazi izlivao "kutije" za bas od betona, da bi im obezbedio potrebnu tezinu da se ne bi mrdale pri reprodukciji, tako da ukoliko pricamo o pravim audiofilima, ne nekim pomodarima, njima izgled zvucnika ne znaci mnogo ... bar se meni tako cini.
|
Logicki gledano, mozda bi bio u pravu, ali ... iskustveno, ja ne upoznah niti jednog audiofila (realnog, ne onu "sortu"

koja ni ritam ne ume da prati lupkajuci stopalom o patos), koji ce se odreci (dobrog) izgleda... vizuelna estetika je izuzetno jak faktor kod svih potrosaca ove opreme... jaci nego sto to neko moze da zamisli.
Isto tako... izgled monitora u studiju... 90%
ljudi pricaju da im izgled nije bitan za studijske monitore, a kad pitas za zamerke... 95% zamerki su po pitanju vizuelnog izgleda... prosli smo vec tu pricu.
Zakljucak: ogromnoj vecini svih potrosaca zvucnika je izgled jako bitan... odnosno, bolje receno, bitniji nego sto pricaju.
Da ne pricam sad o DAW pluginovima koji se renderuju i crtaju sa toliko mnogo truda, paznje i detalja, da se nekad zapitam... da li je toliko vremena i novca ulozeno i u pazljivo programiranje plugina.... ali se ipak ne cudim takvoj praksi... nije to bez razloga.
E sad, DIY (uradi sam) ekipa, to je sasvim druga prica. Tu vec nije pitanje da li im je nebitan izgled, oni to prave za
sebe, u skladu sa svojim umecem i mogucnostima... ako to iskreno rade, onda najcesce prave to sto prave zato sto ih zabavlja i odusevljava sam proces pravljenja... vole to... tu i izgled i zvuk zna ponekad biti
sekundaran, odnosno ... obicno je u skladu sa znanjem, iskustvom, umecem i mogucnostima samog stvaraoca.... nema
pravila kako ce to da izgleda ili zvuci... primarno je da je to (sta god "to" bilo) samostalno napravljeno!
I dalje pisem samo ono sto sam iskusio, A NE ONO sto pretpostavljam, odnosno, unapred (neprovereno) ocekujem, ili moje predrasude i predubedjenja... sve to mnogo lepo zvuci... kad covek nesto zamisli, pretpostavlja i ocekuje... ali kad malo ozbiljnije zagrebe po problematici.. i pocne da ulaze novac i vreme u svoje zamisli, predubedjenja i ocekivanja.... dobije se (mnogo?) realnija slika.
pozdrav
bogi