View Single Post
Old 20-02-2009, 08:06 PM   #66
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Studijski monitori i hi fi

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Nema bas toliko "gresaka na nekoj frekvenciji"... muzika nije signal generator, nego splet harmonicno bogatih zvukova sa nezavisnim pocecima i krajevima!
Dobro sad smo usli u cepidlacenje... Pa naravno da zvuk tj. neka greska ima harmonike u celom spektru, ali takodje u odredjenom delu su izrazeniji. Ako su svuda podjednake jacine, to se onda zove beli sum.

Znaci ako imam npr zicu gitare, ona ima neke harmonike u gornjem delu spektra i gusenje istih ce sakriti zvuk prevlacenja prsta preko zice - naravno pricamo o vecim prigusenjima prisutnim samo kod losijih zvucnika. Imam utisak da slusajuci razne hifi sisteme jednostavno ne cujem deo muzike jer onaj ko ih je radio, napravio je rupu u pokrivenosti spektra (dip) - to bi bila frekventa osobina hifija. Drugo, zavisi koliko su te njihove membrane osetljive sta znam sta sve jos...

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Kad sam rekao "nevazna" mislio sam na to da nije NAJBITNIJA... postoji jos nekoliko mernih metoda koje se primenjuju kod zvucnika a kao rezultat ne prikaziju amplitudno-frekventnu karakteristiku.

Takodje, ako cemo o decibelima,... studijski monitor mora da moze JASNO da prikaze "mrvu" PROMENE bilo cega na ekvilajzeru i po tome se obicno i rangira njihov kvalitet kod zahtevnih korisnika... Znaci, relativan odnos promena i uticaja efekata koji se koriste je bitan... a ne sveukupan frekventni odziv.... da ponovim... ne kazem NEBITAN, nego manje bitan.
Slazem se potpuno sa ovim i to i ja pokusavam da kazem - dakle frekvencija je jedan nacin da se greska sakrije, mada monitori, manje-vise, imaju dobar odziv bez dipa - za hifi - kako koji. Postoji jos nacina kako neki zvuk moze da se sakrije tj ne izadje iz monitora (kojekakva dinamika membrana, fazna ponistavanja) a proizvodjac monitora mora da pokusa da ih sve eliminise i da slusaocu otkrije sve detalje, a dok kod hifija to nije krajnji cilj - to je osnovna razlika. Da li se slazete sa ovim ?

Hifi niko nece montirati u zid da bi izbegao neke fazne zavrzlame i slicne stvari. Oni su lepi, lepo zvuce i to je to! Monitori ruzni i nuzni

pozz

Last edited by psionic; 20-02-2009 at 08:19 PM.
psionic is offline   Reply With Quote