View Single Post
Old 20-02-2009, 11:42 AM   #15
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Studijski monitori i hi fi

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Ovo je protivrecno sa zadnjom izjavom da je freq kriva nevazna...

Tesko da ce prikazati greske u nekoj frekvenciji ako je ista prigusena (naravno pod prigusenjem mislim bar od -3db)
Nema bas toliko "gresaka na nekoj frekvenciji"... muzika nije signal generator, nego splet harmonicno bogatih zvukova sa nezavisnim pocecima i krajevima!

Kad sam rekao "nevazna" mislio sam na to da nije NAJBITNIJA... postoji jos nekoliko mernih metoda koje se primenjuju kod zvucnika a kao rezultat ne prikaziju amplitudno-frekventnu karakteristiku.

A sto se tice prikazivanja gresaka... pa ljudsko uho ne zna sta je FFT ili Furijeova transformacija... zvuk je promena pritiska (titraj) vazduha u vremenu i samo tako se moze i posmatrati... FFT moze prikazati neke stvari... ali neke i ne... ono sto covek cuje se ne gadja uvek i obavezno sa frekventnom karakteristikom koje prikazuje RTA (Real Time Analyzer)...

Takodje, ako cemo o decibelima,... studijski monitor mora da moze JASNO da prikaze "mrvu" PROMENE bilo cega na ekvilajzeru i po tome se obicno i rangira njihov kvalitet kod zahtevnih korisnika... Znaci, relativan odnos promena i uticaja efekata koji se koriste je bitan... a ne sveukupan frekventni odziv.... da ponovim... ne kazem NEBITAN, nego manje bitan.

Poenta je da covek koji radi, ne mora da se upinje i maltretira da bi percipirao uticaj efekata koje zeli da primeni.. to treba da cuje jasno i u malim dozama... kao i majusne promene "doza"...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote