Quote:
Originally Posted by psionic
Ovo je protivrecno sa zadnjom izjavom da je freq kriva nevazna...
Tesko da ce prikazati greske u nekoj frekvenciji ako je ista prigusena (naravno pod prigusenjem mislim bar od -3db)
|
Nema bas toliko "gresaka na nekoj frekvenciji"... muzika nije signal generator, nego splet harmonicno bogatih zvukova sa nezavisnim
pocecima i krajevima!
Kad sam rekao "nevazna" mislio sam na to da nije NAJBITNIJA... postoji jos nekoliko mernih metoda koje se primenjuju kod zvucnika a kao rezultat
ne prikaziju amplitudno-frekventnu karakteristiku.
A sto se tice prikazivanja gresaka... pa ljudsko uho ne zna sta je FFT ili Furijeova transformacija... zvuk je promena pritiska (titraj) vazduha u vremenu i samo tako se moze i posmatrati... FFT moze prikazati neke stvari... ali neke i ne... ono sto covek cuje se ne gadja uvek i obavezno sa frekventnom karakteristikom koje prikazuje RTA (Real Time Analyzer)...
Takodje, ako cemo o decibelima,... studijski monitor mora da moze JASNO da prikaze "mrvu" PROMENE bilo cega na ekvilajzeru i po tome se obicno i rangira njihov kvalitet kod zahtevnih korisnika... Znaci,
relativan odnos promena i uticaja efekata koji se koriste je bitan... a ne sveukupan frekventni odziv.... da ponovim... ne kazem NEBITAN, nego manje bitan.
Poenta je da covek koji radi, ne mora da se upinje i maltretira da bi percipirao uticaj efekata koje zeli da primeni.. to treba da cuje jasno i u malim dozama... kao i majusne promene "doza"...
pozdrav
bogi