Bogi, daleko od toga da se ne sla?em sa tobom. Samo:
Quote:
Originally Posted by boggy
Koliko znam, snimateljska oprema (mikrofon, mikrofonski predpojacavac, ekvilajzer, kompresor, ... limiter....) imaju sasvim drugacije zadatke od monitoring sistema. Kod prvih su koloracije cesto POZELJNE dok kod drugih ne.
|
Ne mogu da uđem u um konstruktora prvih mikrofona, pretpojačala i svega ostalog, ali ipak mislim da su prevashodno ?eleli da
?to vernije prenesu ?ivi zvuk. Sad, ?to tehnologija u to vreme (pa ni u dana?nje vreme) nije bila sposobna da izađe u susret tom zahtevu i ?to su se ljudi u međuvremenu navikli na koloraciju cevnih mikrofona ili Neve pretpojačala druga je stvar.
Quote:
Originally Posted by boggy
Inace, "dobro" jeste mozda neuhvatljiva kategorija, ali ... s obzirom da, jel'te,... nemamo mnogo nacina da taj kvalitet "izmerimo" bez necijih usiju... nista drugo ne preostaje nego se drzati klizavih i neuhvatljivih subjektivnih kategorija... jer.. hteli mi to ili ne... to je jedini cvrsci oslonac koji se moze pronaci... sve ostalo je jos gore... probao sam... platio svoju skolu....
Samim tim ... "kvalitetno" je tek neuhvatljivo kao kategorija.... barem po mom subjektivnom shvatanju... jer ne umem smisleno da odgovorim na pitanje... kakav je kvalitet zvucnika koji reprodukuju odredjenu muziku (samo) "kvalitetno"?
|
U pravu si, ja sam pi?ući imao u vidu jedno svoje iskustvo. Sa nekim drugarom sam bio kod lika koji je imao Cabasse zvučnike (ne sećam se modela, neki podnostojeći) sa pripadajućim monoblokovima, egzotičnim kablovima, CD player sa 1-bitnom konverzijom, onako - puno para na ograničenom prostoru. I lik nam pu?tao svakakve d?ez i klasične snimke, audiofilska izdanja, sve to bilo impresivno detaljno i sve tako to.
Onda ovaj moj ortak pusti Music For the Jilted Generation, to mu tad bio jedini "original" CD koji je imao u ?ivotu, pa hteo da ga čuje na "pravoj" opremi. Meni i to bilo super, ali on se čovek razočarao. Ni?ta ga nije "tuklo" kao ?to je navikao, odjednom se sve pripitomilo, i ka?e: "ovi zvučnici su Q... za tehno". Da ne bude da me?am babe i ?abe - nisam hteo da ka?em da su Cabasse "studijski monitori", pričam o tome ?ta je kome DOBRO (i za ?ta). Dakle - sla?em se sa tobom.
?to se tiče definicije pojma KVALITETNO, mislio sam na onaj najprimitivniji nivo tumačenja - izdr?ljivo, neće da rikne prilikom iznenadnih pikova ili kad drogirani snimatelj stisne PFL umesto SOLO dugmeta na kanalu koji je sti?an 15dB... Sad, za?to bi neki kanal u miksu bio toliko sti?an druga je priča, ali ponekad ima razloga... Dakle - KVALITET u smislu ROBUSTNOSTI izrade. Uz ?to manju koloraciju, podrazumeva se...
Pozdrav
P.S. @akordeonista - izvini ?to odosmo toliko u off-topic, ali svaka priča na ovu temu je osuđena na to. ?to rekao Sa?a Habić - zvučnici su čist Zen Budizam. Svako mora da nađe svoj put.