Malo si subjektivan...

Nema tu neke plastike, sve je to manje-vise u glavi...

Realno, kad mi neko da SM umesto bete i kaze "pevaj" malo mi bude muka, fizicki mi je napor pevati na tom arhaicnom SM...
Generalno Beta 58 ima prilicno jaci izlaz i vise mid & hi od SM58, pa naravno i manje basa, a to je samo pozitivno za jedan vokal mikrofon...
Najveca greska ovdasnjih tezgarosa je dodavanje basa na vokal zbog radi neke tamo masnoce, mooda, ili ne znam ni ja cega vec, sve tenorcici jedan do drugog, a dodaju basa da imaju neku masu, mos' misliti... U tome im neverovatno pomaze onaj nesrecni Dinacord PowerMate kome su u fabrici ugradili chip za 24 db na 75 hz dok svi eq stoje na nuli, a tek ako se doda, ihaaa...
LM, Beta 87 je odlican mikrofon zvucno, pojedini se zale da "ne prima" glas bas najbolje i u sustini jeste tako, iz iskustva to znam, ali zvuk istoga je jako, jako dobar, tek tu nema plastike, cak je i u niskim frekvencijama jako bogat...
Ne mogu nikako da se slozim oko te Beta 57! Lepo je imati SM57, cak sam i sam snimao sa nekom 75 years aniversasry, a posle nje na snare stavio PG 56, budget Shure iz kompleta mic-ova za bubanj i desilo se da je SM klasicno grozan... Sto se tice Beta 57, pa tu je ista situacija kao i sa 58, daleko je prezentnija i transparentnija od SM57...
Ako govoris o gitarama, pa to je vec nesto drugo, tu mutan mikrofon kao sto je SM57 moze igrati lepu ulogu... Ipak, mnogo promenjivih ima, a opet ako zbog "masnoce" i "debljine" koristis SM umesto Beta 57, onda ok, ali ja bih uvek stavio Beta 57 i Sen 441, a nazad iza pojacala Sen 421, sto mi je mnogo ozbiljnije...
Verujem da i ti kao i ja pricas iz iskustva a ne napamet, ali kako je moje misljenje dijametralno suprotno naspram tvog, verujem da su u pitanju neke druge stvari vise nego sami mikrofoni, recimo navika, malo predrasude, malo afiniteti, onda pojedini slucajevi gde je nesto zvucalo ovako, a negde nesto onako, dakle ubedjen sam da je Beta serija generalno modernija, bolja, prezentnija, transparentnija, kako god, e sad hoce li se nekom to svideti, ili ne, to je ven neka druga tema, mislim da je ovde upravo o tome rec...