View Single Post
Old 11-02-2009, 09:14 AM   #1
Rasta
Member

Default Re: Koliko dugo mixate?

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Iskustvo me je uverilo da:
12. Cesto mono slusanje je "majka" svakog dobrog mixa, pogotovo ako ima dosta raznih reverba i delay-a, ako nesto nestane na mono ili se "isprazni" u pitanju je debeo promasaj mixa.
Istina je da mono slusanje moze ukazati na probleme s fazama, ali vise nitko ne radi mono kompatibilne mixeve... Proslo je to vrijeme, danas cak i televizija ide kompletno stereo. Evropska i americka produkcija vec godinama ne pazi na mono kompatibilnost. Imao sam velikih problema prije nekoliko godina, dok sam radio zvuk za hi-budget tv reklame. HTV bi, iz neobjesnjivih razloga, nakon neke ekstra siroke stereo spice uvalio blok reklama - mono. Ja dobijem vec gotovu matricu za neki Fa ili Axe i snimim samo voiceover. Kad ono reklama na tv se raspada, pola toga se ne cuje... Sada je vec malo bolje, HTV ide pretezno digitalno pa su i reklame stereo. A i mono televizori i radija se ne prodaju vec godinama... Takodjer, usporedjivanje mixa za odnose i prijenos na kucnu opremu se sve manje radi na NS10 i auratonovima. Ljudi danas masovno slusaju glazbu na malim zvucnicima i subwooferu i vise nego ikada treba paziti sto se desava u sub bas frekventnom podrucju, koji mnogi prilikom mixa niti ne cuju. Srecom se to moze ispraviti i dobrim masteringom.
Rasta is offline   Reply With Quote